Riikoja Kallase kõnest: see polnud päästik, mis debati vallandaks (4)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas.
Siim Kallas. Foto: Liis Treimann

Kuku raadio peatoimetaja Hindrek Riikoja, kes Kuku raadio saates «Muuli ja Samost» täna Kalle Muulit asendas, ütles Siim Kallase eilse kõne kohta, et presidendivalimiste debati edendamiseks oleks kõnes võinud olla mõni konkreetsem idee.

Riikoja tõi välja, et Kallas avaldas kõnes lootust, et pärast tema ülesastumist tõusevad esile ka teised presidendikandidaadid ja käivitub aktiivne debatt selle üle, mida üks või teine presidendikandidaat arvab. «See tunne on, et Kallase kõne, mis oli väga tasakaalukas ja mõistlik, ei ole küll päästik, mis võiks aidata debatti lahti päästa,» ütles Riikoja.

Presidendivalimiste teemalise debati edendamiseks või õhutamiseks oleks Riikoja sõnul võinud kõnes olla mõni selgem, konkreetsem idee. «Kallas rääkis sellest, milline ta tahab, et Eesti oleks, aga mida ta presidendina teeks ja mis veel olulisem, mida ta presidendi ametikohal saaks teha, et Eesti selline oleks, sellest ta ei rääkinud.»

 «Ma pigem vaidlen vastu,» ütles ajakirjanik Anvar Samost. Tema sõnul oli nii eilne Kallase kõne kui sellele eelnenud meediakampaania tehtud just selleks, et teistel presidendiks pürgijatel tekiks motivatsioon avalikult välja tulla. «Kallas on pannud teised võimalikud presidendikandidaadid teatud surve alla,» jätkas Samost.

Samost tõi välja, et taktikalistest, poliittehnoloogilisest kaalutlusest lähtuvalt võivad erakonnad või erakondade grupid kandidaate teadlikult augusti teise pooleni eesriide taga hoida. «Ei tea, kas see taktika kõige parem on, sest ühel hetkel võib Kallas olla nii võimsalt kandidaadi ruumi lava peal ära täitnud, et sinna ei mahugi enam kedagi teist,» rääkis Samost.  

Tema sõnul saab Kallas praegu segamatult käituda nagu presidendikandidaat, võttes meedia tähelepanu nii palju, kui vähegi jaksab, osaledes kõikvõimalikel üritustel, andes intervjuusid, pidades kõnesid ja käies esinemas. «Teistel, kes samuti tahaksid presidendiks kandideerida, on sellega võimatu võistelda,» ütles Samost. «Samas rahvas ei vali presindenti,» lisas ta.

Samost tõi Kallase eilsest sõnavõtust esile, et juhul kui tema enda erakond teda presidendikandidaadina üles ei sea, siis väljastpoolt oma erakonda Kallas hääli riigikogust või valijameeste kogust otsima ei lähe. «See on täiendav viis, kuidas oma erakonda survestada, praegu tundub, et reformierakonna juhatuse jaotus on fifty-sixty, võib toetada Kallast ja võib ka mitte toetada,» ütles Samost.

Riikoja sõnul ei saa Siim Kallase sõnumit häälte otsimise kohta lõpliku tõena võtta. «Kallas on andnud väga erinevaid ja vastakaid signaale ning lähikuud võivad ka teistsuguseid uudiseid tuua.»

Euroopa Komisjoni endine asepresident, Reformierakonna auesimees Siim Kallas pidas laupäeval Tallinnas rahvusooper Estonia kammersaalis kõne, milles ta teatas ametlikult enda kandideerimisest Eesti presidendiks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles