EAKL peab tööturu arendamise komisjoni loomist hädavajalikuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Peterson
Peep Peterson Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Ametiühingute Keskliit (EAKL) peab tööturu arendamise valitsuskomisjoni moodustamist hädavajalikuks ning soovib komisjoni kaasata kaubandus-tööstuskoja ja teenistujate ametiliidu TALO.

Ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson kirjutas neljapäeval sotsiaalministeeriumile, et enamikus Euroopa riikidest selline kolmepoolne organ juba tegutseb ning kindlasti suudetakse ka Eestis kolmepoolselt tööturgu edukamalt arendada.

Eelnõu kohaselt kuulub valitsuskomisjoni nii Eesti Tööandjate Keskliidu kui ka Eesti Ametiühingute Keskliidu esindaja ning seega on eelnõuga tagatud tööturu osapoolte võrdne esindatus. EAKL soovib komisjoni lisada veel kaks sotsiaalpartnerit, mis klassikaliselt sellistes formaatides on osalenud – Eesti Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsiooni TALO ja Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja.

See tasakaalustaks ka valitsuse ja sotsiaalpartnerite osakaalu komisjonis ja tooks selle lähemale rahvusvahelise tööorganisatsiooni ILO klassikalisele proportsioonile milles pool moodustab valitsus, veerandi töövõtjad ja veerandi tööandjad. Samuti soovib EAKL võimalust kaasata ka enda poolt igale koosolekule vähemalt kaks eksperti, mis muudaks kooskäimise viljakamaks ja otsused läbikaalutumaks.

Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoda on varem teatanud, et soovib osaleda komisjoni poolt loodavate töörühmade töös ning avaldanud lootust, et komisjoni moodustamine aitab suurendada arutelu valitsuse ja tööturu osapoolte vahel erinevate tööeluga seonduvate teemade osas.

Koja hinnangul on väga oluline, et komisjonis oleks tagatud tasakaal tööturu osapoolte vahel. See tähendab, et nii tööandjate kui ka töötajate esindajaid peab komisjonis olema võrdne arv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles