Aaviksoo: meenutagu tänane päev vabaduse hinda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Jaak Aaviksoo
Kaitseminister Jaak Aaviksoo Foto: Margus Ansu

Kaitseminister Jaak Aaviksoo pidas Vabadussõja võidusamba jalamil relvarahu mälestuspäeval kõne, milles ta rõhutas, et vabadus ei ole kunagi kingitus, vaid võit.

Aaviksoo sõnul hõigati vabadus Eestimaa rahvastele välja iseseisvusmanifestis, ent sõnad muutusid teoks ja tõeks alles Vabadussõjas.

Kaitseminister meenutas, et täna 91 aastat tagasi, külma jaanuarikuu hommikul kell 10.30 vaikisid relvad ning Eesti ja Vene delegatsioonid istusid läbirääkimiste laua taha.

«Relvavõidu tulemusena sündis Tartu rahulepe, millega Vene pool tunnustas Eestit riigina, öeldes igavaeseks lahti oma ajaloolistest õigustest sellele territooriumile,» sõnas Aaviksoo. «Kättevõidetud vabaduse hinnaks oli 2121 rindel langenut, koguohvrite arv ulatus 6127-ni. Täna on kõigi nende langenute mälestuspäev.»

Aaviksoo sõnul seistakse Vabadussõja võidusamba jalamil selleks, et avaldada austust kõigile, kes relv käes meile vabaduse tõid.

«Kedagi neist ei ole enam meie hulgas, ent nende vaprus, meelekindlus ja kangelasteod jäävad meiega,» sõnas ta. «Seisame täna ka kõigi teiste Vabadussõja mälestusmärkide juures üle kogu Eesti – midagi ei ole unustatud ja kedagi ei unustata.»

Kaitseministri sõnul pole vabadus kunagi õigus, vaid kohustus.

«Vabadus mureneb ja lakkab olemast, kui me ei leia endas jõudu seda vabadust taasluua ja kaitsta,» rõhutas Aaviksoo. «Vajadusel elu hinnaga.»

Aaviksoo tõstis ka esile, et tänapäeva maailmas on julgeolek jagamatu, sest meie julgeolek on meie liitlaste julgeolek ja nende julgeolek on meie julgeolek. Samuti pole enam lähedasi või kaugeid ohte, sest küberrünnak või terroritegu võib saabuda tuhandete kilomeetrite tagant ja meie kohus on neid jõude ohjata seal, kus nad sünnivad.

«Meenutagu tänane päev meile meie vabaduse hinda. Aga mõelgem, et ka kõigil teistel vabadustel on hind ja osakem sedagi hinnata,» sõnas ta. «Ja tehkem kõik endast olenev, et me ei peaks seda hinda uuesti maksma hakkama.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles