Keskfraktsioon hakkab koostama Rõivase paturegistrit (6)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Karilaid.
Jaanus Karilaid. Foto: Erik Prozes

Sisevastuolusid ületada püüdev Keskerakonna fraktsioon koondab oma jõud, et lähinädalatel valmis saada umbusaldusavaldus peaminister Taavi Rõivasele.

Opositsioonilise Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ütles Postimehele, et tutvustas täna fraktsioonile umbusaldusavalduse projekti, millele nüüd oodatakse saadikutelt täiendusi.

See, millal umbusaldusavaldus üle antakse, on tema sõnul poliitilise taktika ja kokkuleppe küsimus, kuid esitamisvalmis võiks dokument saada juba lähinädalatel. «Peame vaatama, kuidas reageerivad Vabaerakond ja Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ning kas ka võimuliidus oleks koostööle tulijaid,» lausus ta.

Avalduse projektis on praegu kirjas viis põhjust, miks riigikogu peaks avaldama Rõivasele umbusaldust. Karilaid märkis dokumendikavandis, et kuna Eestis on mitmed probleemid süvenenud, ent peaminister ei paku neile koos oma valitsuskabinetiga lahendusi, tuleb hakata valmistama ette umbusaldust, et leida Eestile uus, tegus ja tõhus riigijuht.

Esiteks halveneb tema sõnul Eesti elanike ligipääs tervishoiule ja tasuvatele töökohtadele ning seda eelkõige maapiirkondades. «Selle tulemusel kolivad inimesed maalt ära, lähemale linnade tervishoiuasutustele ja mitmekesisemale elukeskkonnale. Peaministri juhitava valitsuse läbiviidav haldusreform läheb mööda meie riigi peamise ressursi, inimressursi terviseseisundi ja paikkondlikust kestlikkusest,» kirjutas Karilaid.

Teiseks meenutas ta lubadust hakata juba sel aastal elatisabifondist üksikvanematele maksma 215 eurot kuus. «Praegu on alles aastaks 2017 lubatavat summat juba vähendatud rohkem kui kaks korda – 100 eurole. 40 000 üksikvanema abiootust on riik petnud. Niisugust sõnamurdlikku käitumist oma riigi kodanikega ei tohi sallida,» märkis ta dokumendikavandis.

Kolmandaks on Eesti majandus jõudnud Karilaiu sõnul stagnatsiooni, kust väljapääsuks puudub valitsusel tegevuskava. «Jutt Põhjamaadele järele jõudmisest on sellises olukorras häbematu bluff, millega riigi tasemel rahvast eksitada on lubamatu. Peaministril, kes reklaamib oma välisvisiite kui uute eksporditurgude avanguid, pole ette näidata mitte ühtki olulist saavutust selles vallas,» kirjutas ta.

Karilaid heitis umbusaldusavalduse projektis Rõivasele ette ka Eesti põllumeeste üksijätmist. «Puudub praeguste põllumajandusturgude analüüs ja põllumajandusekspordi edasise arengu kava. Valitsuse otsetoetuste-poliitika tüürib Eesti põllumajanduse väljasuretamise poole. Aeg on see protsess peatada,» märkis ta.

Lisaks nimetas ta segadust erakoolide ja avalike koolide rahastamise ümber, mis tema hinnangul näitab Eesti hariduspoliitika heitlikkust ja perspektiivitust. «Peaminister pole suuteline selles Eesti tulevikule esmatähtsas intellektuaalse ressursi küsimuses kujundama põhjendatud seisukohta ja seda avalikkusele selgitama,» kirjutas Karilaid.

Umbusaldusavalduse algatamiseks on riigikogus vaja vähemalt 21, avalduse läbiminekuks ehk peaministri ja seega kogu valitsuse umbusaldamiseks aga vähemalt 51 häält. Opositsioonilisel Keskerakonnal on parlamendis 27, samuti opositsiooni kuuluval Vabaerakonnal kaheksa ja EKRE-l seitse kohta.

Kuigi Keskerakonna fraktsioon ähvardas valitsust Rõivase umbusaldusavaldusega ka mullu novembris, mil õhus oli võimalus esitada Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks endine majandusminister Juhan Parts, arutas parlament peaministri umbusaldamist viimati eelmise aasta juuni keskel. Rõivase umbusaldamise poolt hääletas toona 41 Keskerakonna, EKRE ja Vabaerakonna fraktsiooni liiget ning selle vastu oli 59 koalitsiooni kuuluvat riigikogu saadikut.

Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson ütles mullu suvel umbusaldusavalduse esitamist põhjendades, et peaministril ei ole rahva toetust, tema tööle antakse mitterahuldav hinne, ta surub läbi maksutõuse, millest enne valimisi ei räägitud, ning tal puudub visioon, kuhu Eesti ja Eesti majandus edasi liikuma peaksid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles