NATO hävitajad teevad Eesti kohal madallende

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-16 sõjalennukid
F-16 sõjalennukid Foto: SCANPIX

Selle nädala tööpäevadel sooritavad Eesti kohal harjutuslende ja sealhulgas madallende Ämaris baseeruva Belgia lennusalga hävitajad F-16. Mõnedel harjutustel osaleb ka Eesti õhuväe õppereaktiivlennuk L-39.

Lennud toimuvad Liivi lahel, Pärnumaa lõunaosas, Harjumaal, Viljandimaal, Kesk-  ja Ida-Eestis ning mitte madalamal kui 152 meetrit (500 jalga) ja eelistatavalt asustatud punktidest eemal, teatas kaitseväe peastaap.

NATO liikmesriigid eraldavad õhuväe õppuste ja harjutuste läbiviimiseks kindlad osad oma õhuruumist. Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks.

Balti riikide õhuturve moodustab osa NATO targa kaitse kontseptsioonist, mille eesmärk on säästa alliansi liikmesriikide ressursse panustades erinevatesse võimekustesse ühiselt.

Belgia lennusalk võttis Balti riikide õhuturbe üle 7. jaanuaril. Leedus Šiauliai lennubaasis paikneb praegu Hispaania õhuväe õhuturbesalk, mille kasutuses on hävitajad Eurofighter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles