Välisministeeriumi ametnik muutis Kaljuranna Vikipeedia lehte (6)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand
Marina Kaljurand Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Viimastel päevadel on erinevad Vikipeedia kasutajad, sealhulgas välisministeeriumi ametnik Maria Belovas teinud aktiivselt muudatusi välisminister Marina Kaljuranna Vikipeedia lehel. Selle, kas täpsustuste tegemine on seotud Kaljuranna võimaliku presidendiks kandideerimisega, lükkas Belovas ümber.

Laupäeval teatas Euroopa Komisjoni endine asepresident, Reformierakonna auesimees Siim Kallas Tallinnas rahvusooper Estonia kammersaalis peetud kõnes ametlikult enda kandideerimisest Eesti presidendiks. Meedias ühe võimaliku presidendikandidaadina välja toodud välisminister Marina Kaljurand ei ole veel kinnitanud, kas ta soovib saada Eesti presidendiks.

Viis tundi pärast Kallase kõnet, milles ta teatas oma soovist kandideerida Eesti presidendiks, registreeris Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) informatsioonitehnoloogia dotsent Innar Liiv oma nimele domeeni kaljurand.ee, vahendas ERRi uudisteportaal ERRi venekeelset portaali.

ERRi venekeelne portaal suhtles Marina Kaljurannaga kommentaaride saamiseks SMSi teel ning sai lõpuks vastuse, et domeeni kaljurand.ee palus Liivil registreerida tema abikaasa Kalle Kaljurand.

Viimastel päevadel on ka hoogsalt redigeeritud Kaljuranna Vikipeedia lehte. Seda on teinud teiste seas välisministeeriumi avalike suhete osakonna peadirektor Maria Belovas, kelle kasutajanimi on Mbelovas.

Belovase 15. ja 16. aprillil tehtud muudatused puudutavad Kaljuranna karjääri ning tema isa ja ema kohta käivat infot. Näiteks muutis välisministeeriumi ametnik Kaljuranna läti päritolu isa Imants Uitsi sünniaega ning eemaldas isa ameti (bussijuht - toim).

Samuti eemaldas Belovas info Kaljuranna ema Veera Rajevskaja töökoha kohta (varasem info oli, et Rajevskaja töötas EKP Narva Linnakomitees ja Eesti NSV Ministrite Nõukogu Asjadevalitsuses - toim). Ka täiendas ta oluliselt Kaljuranna diplomaadikarjääri kohta käivat infot.

«Täiendasin praeguse välisministri avalikku lehekülge Vikipeedia keskkonnas puuduoleva infoga tema karjääri ja elulugu puudutavas osas,» ütles Belovas Postimehele. «Eesti välisministri leht Vikipeedias võiks olla korrektne,» lisas ametnik, et täpsustuste tegemine on seotud väärinfoga Kaljuranna Vikipeedia lehel.

Ta kinnitas, et muudatuste tegemine Vikipeedia artiklis ei ole kuidagi seotud presidendikampaaniaga.

Marina Kaljuranna Vikipeedia lehte on sel aastal muudetud ligi 50 korda, peamised muudatused on tehtud 15.-17. aprillil. Enne seda on lehte redigeeritud vaid viiel korral.

Kaljurand kinnitas 15. aprillil BNS-ile, et on sünnijärgne Eesti kodanik. Ta ütles, et tema ema Veera Rajevskaja sündis 1925. aastal Narvas, mis tähendab, et tegemist on sünnijärgse Eesti kodanikuga. Kaljuranna sõnul sündis tema isa Imants Uits Lätis Salduse linnas. Kaljurand märkis, et kuna isa ei osalenud tema kasvatamises, võib ta isa sünniaastaga eksida ning see võis olla kas aasta 1922 või 1923.

Eesti põhiseadus seab presidendi ametikohale kandideerimiseks kaks nõuet, need on vanuse alampiir 40 eluaastat ning lisaks sünnijärgne Eesti kodakondsus.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhtpoliitik Martin Helme teatas möödunud nädalal Viljandis peetud rahvakoosolekul, et Kaljuranna kui potentsiaalse presidendikandidaadi probleem on lisaks reformierakondlikule seljatagusele tema vene rahvus. 

Helme sõnu kritiseerisid teravalt nii president Toomas Hendrik Ilves, peaminister Taavi Rõivas kui ka paljud teised poliitikud ja avaliku elu tegelased.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles