Sotsid lubavad lapsetoetuse kolmekordistada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Sotsiaaldemokraatlik Erakond avalikustas täna perepoliitika programmi, mille keskne lubadus on lapsetoetuse kolmekordistamine – kuus makstakse lapsele 60 eurot.

Endise rahvastikuministri Urve Palo sõnul võidakse küll öelda, et lapsed sünnivad armastusest, kuid lapsevanemad teavad väga hästi, et lapse üleskasvatamiseks on lisaks armastusele vaja kindlustunnet.

«Kui riik mõistab, et iga lastesse panustatud kroon või euro on käsitletav mitte kulu, vaid investeeringuna, on meil rahvana ellujäämiseks lootust,» hindas Palo.

Sotside lubadused:

- Kolmekordistame lapsetoetuse. Maksame igale lapsele kuni 19-aastaseks saamiseni 60 eurot kuus.

- Parandame vaesusriskis perede toimetulekut ja kahekordistame üksikvanema lapse toetuse.

- Teeme vanemahüvitise õiglasemaks, langetades praegust hüvitise lage kolmekordselt keskmiselt palgalt kahekordsele. Muudame vanemahüvitise maksmist paindlikumaks nii, et hüvitist saaks osadeks jagatult välja võtta kuni lapse 8-aastaseks saamiseni.

- Suurendame lasterikaste perede toetust 167 eurolt vähemalt alampalgani, mis on 278 eurot.

- Maksame täiendavat 30-eurost toetust neile lastele, kelle vanemad on töötud.

- Aitame üksi last kasvatavat vanemat juriidilise abiga, kui teine vanem hoiab elatisraha maksmisest kõrvale. Tugevdame riigi võimalusi oma kohustusi eirava vanema mõjutamisel ning pikendame riigipoolse elatisabi maksmise perioodi.

- Toetame õiguskantsleri volituste suurendamist ning institutsiooni tugevdamist, et täita lasteombudsmani funktsioone.

- Taastame SDE algatatud riikliku programmi «Igale lapsele lasteaiakoht», millega suurendame riiklikke investeeringuid lasteaedadesse. Tõstame lasteaiaõpetaja palga algkooliõpetaja palga tasemele.

 - Kindlustame riigi poolt tasuta põhi- ja keskhariduse. Täiendavalt rahastame riigieelarvest koolilõuna kogumaksumuse, töövihikud, kunstiõppe tarbed, koolisõidu ning õpilaskodude loomise ja ülalpidamise.

- Taastame riikliku ranitsatoetuse.

- Rahastame riigieelarvest kõigi põhikooli- ja gümnaasiumiõpilaste ning kutseõppeasutuste õpilaste huviharidust kahe nädalatunni ulatuses ehk 200 euroga aastas.

- Kehtestame omavalitsustele riikliku toetuse pikapäevarühmade avamiseks.

- Loome tingimused üliõpilastele õpingute nominaalajaga lõpetamiseks: tagame riikliku koolitustellimuse vähemalt 70 protsendile keskhariduse omandanutest, kindlustame nominaalajaga edasijõudnud üliõpilased 130-eurose õppetoetusega kuus, millele lisaks saavad paremate õpitulemustega tudengid täiendavalt 65 eurot kuus.

- Koolivägivalla vastu võitlemiseks ning noorte õiguste eest seismiseks algatame riikliku Turvalise Kooli Programmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles