Idapiiril ootab Venemaale pääsu ligi 500 veokit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil piiriületuse järjekord Narvas 21. novembril 2006.aastal. .
Pildil piiriületuse järjekord Narvas 21. novembril 2006.aastal. . Foto: Liis Treimann.

Eesti idapiiril on veokite järjekord endiselt pikk, laupäeva hommikul ootas pääsu Venemaale kokku 491 veokit.


Maksu- ja tolliameti andmeil ootas Narvas 73 tunni pikkuses järjekorras piiriületust 248 veokit.

Koidula piiripunktis seisis 128 ja Luhamaal 115 veokit, nende ooteaeg on vastvalt 61 ja 53 tundi.

Sama keeruline on olukord Läti ja Soome piiril Venemaaga.

Lätis oootas reedel üle piiri pääsu 680 veokit, Soomes oli laupäeval veokite järjekord Vaalimaa piiripunktis üle 50 kilomeetri pikk.

Järjekorrad Eesti, Soome ja Läti piiril Venemaaga tekkisid 2006. aasta suvel ning on kord suurenenud, kord vähenenud. 2006. aasta augustis ja novembris seisis Narvas üle 500 veoki. Sel ajal tuli piiriületust oodata üle nädala ning veokijuhid korraldasid protestiaktsioone.

Järjekorrad tekkisid pärast seda, kui toonane Venemaa president Vladimir Putin nõudis tollilt tõhusamat tööd ning Vene tolliametnikud hakkasid veokeid põhjalikumalt kontrollima. Oma osa on ka kaubavoogude kasvul ning aegunud piirirajatistel. Ajakirjandus on viidanud, et järjekorrad on Vene ebaausatele tollitöötajatele hõlptulu allikaks. Sellest on kasu lõiganud ka ebaausad Läti ametnikud, kes anti selle eest kohtu alla.

Pikad piirijärjekorrad on pälvinud nii rahvusvahelise ajakirjanduse kui ka Euroopa Liidu tähelepanu. Mullu tauniti neid europarlamendi resolutsioonis ning teema tõstatati mitmel EL-i ja Venemaa tipp-poliitikute kohtumisel. Sellest hoolimata pole Moskva suutnud probleemi lahendada.

Septembri alguses hoiatas maksu- ja tolliamet, et Venemaa tollipunktides toimuvad ümberkorraldused võivad järjekordi veelgi pikendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles