Ott Lumi: Kallase ärritumine räägib kohanemisraskustest (3)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Lumi
Ott Lumi Foto: Erakogu

Siim Kallase ärritumine ajakirjaniku torkimise peale võib näidata tema kohanemisraskusi pärast pikka Brüsseli perioodi, leidis suhtekorraldusekspert Ott Lumi.

«Läbikukkumine on selle kohta vast liiga karmilt öeldud, aga tõepoolest soodsat muljet see intervjuu ei jätnud,» nentis Lumi.

«Raske öelda, mida see näitab, kuna inimese sisse ju ei näe, aga laias laastus võib ju spekuleerida. Esimese põhjusena tooksin välja Siim Kallase enda poolt esile toodud teatud kohanemisraskused Eesti ühiskonnaga pärast pikka Brüsseli perioodi,» arutles Lumi.

«Mulle tundub, et see puudutab ka siinset meediamaastiku ja erinevate meediaformaatide tunnetamist. Jääb kohati mulje, et talle on ootamatu, et justkui kvaliteetprogrammi saatejuht võib naljaviluks ka suhteliselt teravalt rünnata,» märkis suhtekorraldaja. «Selline kohanemisraskus peaks ometigi olema tänaseks ületatud, sest õigupoolest on see ka tehnilise treeningu küsimus.»

Teisalt pidas Lumi ärritust puhtinimlikult mõistetavaks: «Teemasid, mida on kommenteeritud sadu kordi kahekümne aasta vältel, ongi kuratlikult piinarikas taaskord kommenteerida ja muidugi oleks teatud osale auditooriumist huvitavam arutleda sisuliste teemade üle. Kuid selge on see, et see osa vaatajaskonnast on vähemuses.»

«Samas ei ole mõtet ka sellest asjaolust otsida lohutust, kuna presidendikandidaadi puhul ilmselge, et küsimused mineviku kohta on kohustuslik osa mängust, nii Kallase kui ka teiste kandidaatide puhul,» leidis ta. 

«Nagu ütlesin, üksikute ebaõnnestunud intervjuude tähtsus ei ole kampaanias määrav, kuid Kallase puhul on väljakutse selles, et tal tuleb seda kampaaniat arvatavasti veel pikka aega üksi teha,» osutas Lumi tähelepanu. «See tähendab aga seda, et enesedistsipliini küsimus on märksa olulisem kui olukorras, kui on võimalik pidada debatti. Debati situatsioon tervikuna on palju meeldivam ja see sobib ka olemuslikult Kallasele.»

«Tervikuna jääb üle soovida Kallasele vastupidavust, sest loota, et meedia küsib ainult Eesti tuleviku arengu kohta, on ülimalt naiivne ja vastata «kollastele» küsimustele nii, et «teate, ma olen sellest juba palju rääkinud» või et «lugege kohtu otsuseid», vist ei ole kõige parem plaan,» arvas suhtekorraldaja.

Presidendiks kandideeriv Siim Kallas ärritus eile «Ringvaate» saates, kui saatejuht Marko Reikop temalt uuris, mida ta teeks, kui temalt taas paljukuuldud küsimust 10 miljoni dollari ja VEB Fondi kohta küsitakse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles