Darja Saar: sõltumatu ajakirjandus ei karda osutada ühiskonna mädapaisetele (10)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ETV+ juhataja Darja Saar.
ETV+ juhataja Darja Saar. Foto: Olesja Lagašina

Telekanali ETV+ peatoimetaja Darja Saar ütles riigikogulase Martin Helme otse-eetris idioodiks sõimamist kommenteerides, et demokraatlik ühiskond peab leppima sellega, et ajakirjandus on oma arvamustes sõltumatu ja osutab ühiskonna mädapaisetele.

«Juba enne telekanali ETV+ käivitumist mullu septembris tundis toimetus oma turjal meie ühiskonnas eksisteeriva ajaloolise trauma raskust ja sügavust. Toimetus oli üksteisele vastu käivate süüdistuste ja süüdlaste otsimise tule all. Antud kontekstis ei saa avalik-õiguslik venekeelne telekanal a priori olla pehme, eriti kui seda teevad sõltumatud ajakirjanikud, kes ei karda tõstatada võimude ja ühiskonna jaoks ebamugavaid küsimusi ja osutada tema mädapaisetele. Kui ühiskond on demokraatlik, peab ta harjuma ja tunnustama ajakirjanduse, sealhulgas venekeelse ajakirjanduse õigust otsuste ja arvamuste sõltumatusele,» ütles ETV+ peatoimetaja portaalile rus.postimees.ee, kommenteerides seda, et saadet Tvoi Vetšer juhtinud saatejuht nimetas riigikogu liiget Martin Helmet idioodiks.

«Eelöeldu ei muuda meie valmisolekut ka edaspidi vastavalt ajakirjanduseetika koodeksile rääkida ausalt ja avatult sellest, mis Eestis toimub, vastutades seejuures oma sõnade eest, aga samuti pakkudes diskussiooniplatvormi meie ühiskonnas leiduvatele erinevatele vaatepunktidele,» lisas Saar.

Titovi märkuse põhjustas Helme arvamus selle kohta, et välisminister Marina Kaljurand ei sobiks Eesti presidendiks oma vene päritolu tõttu.

Riigikogu liige, üks EKRE juhte Martin Helme ütles eelmisel teisipäeval Viljandis toimunud rahvakoosolekul, et välisminister Marina Kaljuranna kui võimaliku presidendikandidaadi probleem on lisaks reformierakondlikule seljatagusele tema vene rahvus. «Ma ei pane Kaljurannale pahaks, et ta on venelane, aga ma ei arva, et venelane võiks olla Eesti president. Maailmas on juba üks riik, kus on venelasest president,» ütles Helme teda kuulama tulnud viljandlastele.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles