Tsahkna «Radaris» IRList: Me ei ole hääbumas (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: «Radar» / Kanal 2

«Radar» uuris Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehelt Margus Tsahknalt, miks on erakonna reiting rekordmadalas seisus ja mida ta esimehena kavatseb teha, et erakond mudast välja tirida.  

Kui veebruari lõpus tuli uudis selle kohta, et IRLi reiting on rekordmadal, mis tunnetega Sa lugesid seda?

Ega see rõõmusõnum olnud.  

IRLi esimehena Sa ju tunned suuremat vastutust?

Muidugi.  

Sa oled olnud IRLi peasekretär. Tagantjärgi vaadates, kui adekvaatselt Sa hindasid, mis see esimehe koht tähendab?

Ma olen näinud raskeid aegu ja paremaid aegu. Oluline on hoida närvi. Ehk siis mitte hakata vibama. Kui on erakond raskes ajas, nagu me täna oleme, siis on väga kerge minna närvi, hakata tõmblema. Sa võid saada küll lühiajalise edu, aga ma ei tea, kas sa saad öösel rahulikult magada.  

Aga olukorras, kus reiting on 6,0, Sa saad rahulikult magada?

Ma saan magada, kuna pole läinud iseendaga konflikti. Tõesti on olnud ka kõrvalt spin-doctorite soovitusi, et võta see teema ja tee nii ja võta see suur kaigas ja viruta vastu päid…  

Mis soovitused need olid?

Need on eelkõige olnud seotud põgenike kriisiga. 

Too mõni näide.

Kui EKRE-l oli õhus «Kui on must, näita ust», et me võiks ka võtta sellise liini. Aga rassismi teema on minu jaoks täiesti välistatud. See on rassism, mis on levimas üllataval kombel ja ma vaatan, et täiesti intelligentsed kõrgharidusega inimesed lähevad sellega kaasa. 

Kui palju Sa tunned, et te olete oma valijaid kaotanud EKRE-le justnimelt seetõttu, et nemad on rahvuslikkuse juttu julgenud kõvema ja selgema häälega välja öelda?

Kindlasti me oleme kaotanud valijaid sinna. EKRE ei aja tegelikult positiivset tulevikku suunatud poliitikat. Seda, mida on ajanud Mart Laar, Tunne Kelam, Mart Nutt, Jüri Luik, Kersti Kaljulaid. Ja kui me vaatame, et EKRE on võtnud väga selgelt NATO-vastase positsiooni ja on võtnud väga selgelt Euroopa Liidu vastase positsiooni, nende noorteorganisatsioonid teevad koos Putini noorteorganisatsioonidega meeleavaldusi, siis me saame aru tegelikult, mis see natsionalismi suund on. See on selline natsionalism, nagu on ka Venemaal.  

Kui palju Sa mõtled selle peale, et kui täna toimuksid valimised, siis teie erakond ei pruugikski üldse saada valitsusse?

Mul on hea meel, et meil täna ei ole tegelikult riigi tasemel valimisi tulemas. Mitte ainult Eestis, vaid ka Euroopas. Kui me vaatame Ameerikas Donald Trumpi sõnumeid, siis see on totaalne populism ilma igasuguse argumentatsioonita. Mida äärmuslikum, seda silmapaistvam. Sellistel aegadel on parem kui populistlikku valimist peale ei tule. 

Miks see on nii, et üle maailma on radikaliseerumine poliitikas hästi tugevalt pinnal?

Küsimus on just kommunikatsioonis. Tänapäeva kommunikatsioon ei ole ju enam ainult ajakirjandus, vaid väga palju on just nimelt sotsiaalmeediat ja feissbuukindust. Sõnumid levivad väga kiiresti ja on kontrollimatud. Selge äärmuslik sõnum jõuab sellises meediamüras inimestele oluliselt lihtsamini kohale kui jutt haldusreformist või näiteks elatisabifond, mida ma pean väga tähtsaks mitme aasta tööks.  

See kõik on arusaadav ja need on head ideed, aga probleem on selles, et inimesed ei pruugi seda teie erakonnaga seostada. Ja enamasti nad seda ei teegi.

Jaa, praegu ongi väga raske nendel teemadel rääkida, kuna seal ei ole konflikti. Konflikt on see, mis täna müüb.  

Aga mis Sa teed siis?

Su küsimus on jumala õige, et mis sa teed siis. Ma arvan, et tegudega tulebki näidata. Tuleb rääkida nendest teemadest. Väga selgelt ma hoian oma erakonda, et me ei läheks sellesse kiusatusse, et minna ära populistlikuks. Me oleme oma ajaloos ka olnud erinevates etappides. Üks osa meie erakonnast… Kui tuli Res Publica, siis pole midagi salata, Res Publica kasutas ka populistlikke võtteid. Nad said väga suure toetuse valimistel, aga suhteliselt kiiresti hakkas see sulama. Sellesse suunda ma kindlasti oma erakonda ei lase minna. Lühiajalise edu nimel ei tohi lõivu maksta oma põhimõtetega. 

Isamaal olid ju kõik head ideed, aga miskipärast juhtus ikkagi nii, et enne kui Isamaa liitus Res Publicaga oli nende reiting 3,0.  Kui palju Sa näed paralleele praegu toimuvaga?

Praegu meie reiting 3,0 ei ole. Paralleelid on selles mõttes, et kui vaadata seda sinusoidi, mis meie erakonnaga on toimunud, siis ma näen, et me oleme täna ka selle languse alumises punktis ja nüüd on lihtsalt aeg sealt üles tõusta. Ja aega on tegelikult aastani 2019, mil on järgmised riigikogu valimised. 

Kui palju see riivab Sind, et vot, me oleme siin tööd teinud ja ägedaid reforme, aga rahvas ei mõista seda, See ei jõua kuidagi kohale?

Rahvast süüdistada on kõige viimane samm, mida üks poliitik peaks tegema. Pigem tuleb vaadata, mis on endal valesti tehtud. Võib-olla on jäänud midagi kommunikeerimata.  

Aasta pärast on kohalike omavalitsuste valimised. Kas Sa ei karda seda, et kui erakonna reiting nii madal on, siis inimesed ei soovi kandideerida teie all KOV-valimistel?

Ma tuletan meelde, mis olukord oli enne eelmisi kohalikke valimisi. Siis oli Tallinnas meie reiting kõvasti alla kümne. IRLi põhimõtteliselt Tallinnas keegi ei tuvastanud. Kuid korraliku kandidaadi ja usaldusväärse sõnumiga me saavutasime tulemuse, kus me saime sama palju hääli, kui sotsiaaldemokraadid ja Reformierakond kokku. See muutus on võimalik tegelikult päris kiiresti tekitada. Küsimus on see, mis olukord tuleb Tallinnas. Eelmine kord ju Tallinnas andsime meie põhilahingu. Me tõstatasime üles teemad, mis olid korruptsioon, korruptsioon, korruptsioon ja Edgar Savisaare korruptsioon. Ja ma mäletan väga hästi, kuidas meile öeldi, et mida te jamate, seda teemat ju tegelikult ei ole. Aga kui me vaatame, millega täna Tallinna linnapea tegeleb, siis on ju mastaapsed korruptsioonikahtlused.  

Mõnes mõttes on see, et oleme Savisaare vastu, ka suhteliselt populistlik lähenemine.

Jaa, on küll. Kahjuks on tõesti niimoodi olnud, et kes suudab olla kõige usutavam vastane Edgar Savisaarele Riigikogu valimistel, see saab ka reaktsiooni hääled. Võib palju küll ette heita Res Publicale, aga Res Publica tõi selle korruptsioonivastase võitluse teema. 

Siin on võib-olla mõte heaks lihtsaks sõnumiks rahvale?

Aga kui panna see asi väga lihtsalt ühesse sõnumisse, siis jälle öeldakse, et mis te siin tulete loosungitega. Huvitav on see, et parempoolsetele rahvuslikele mõistlikele erakondadele, keda toetavad kõrgharidusega inimesed, neile ei sobi populism. Niipea, kui me võtame mingi teema ja sõnastame selle lihtsalt, öeldakse meile, et me oleme populistid. 

Mis Sa ütled neile, kes ütlevad, et see, mis me praegu IRLi puhul näeme, tegelikult oleme me seda juba Rahvaliidu puhul näinud?

Need on täiesti erinevad lood. See on pigem pahatahtlik seoste leidmine.

Te ei ole hääbumas?

Me ei ole hääbumas. Me oleme oma tavalises ettevalmistusperioodis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles