Savisaar: pikk presidendivalimiste kampaania jätab võltsi mulje (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare hinnangul jätab pikk presidendivalimiste kampaania võltsi mulje, sest rahvas ei saa Eestis presidenti valida.

Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud ja täna seriaalinäitlejana linnavalitsuse pressikonverentsil osalenud Savisaare sõnul arutab Keskerakonna volikogu presidendivalimisi juunis. «Küllap me siis jõuame ka presidendikandidaadi väljakuulutamise juurde,» ütles ta vastuseks küsimusele, kas soovib ka ise valimistel kandideerida.

Samas avaldas ta arvamust, et pikaajaline presidendivalimiste kampaania, nagu see toimub praegu Ameerika Ühendriikides, jätab Eestis võltsi mulje. Savisaare hinnangul oleks see põhjendatud juhul, kui presidenti valiks rahvas otsevalimistel, samas kui tegelikult valib Eestis kas riigikogus või valijameeste kogus presidenti väike seltskond.

«Kampaania jätab natuke võltsi mulje lihtsalt sellepärast, et sellega püütakse mõjutada rahvast loomulikul viisil, aga rahvas ju ei osale valimistel,» ütles Savisaar ja meenutas, et Keskerakond on algatanud aastate jooksul korduvalt põhiseaduse muutmise presidendi otsevalimiseks, kuid see pole leidnud riigikogus toetust.

Riigikogus toimub presidendivalimiste esimene hääletusvoor 30. augustil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles