Video: Rõivas kutsus parlamendierakondi ühist presidendikandidaati leidma (6)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas tegi pärast tänast erakonna juhatuse koosolekut teistele parlamendierakondadele ettepaneku leida presidendivalimistel ühisosa.

Reformierakonna eelistus on esimehe sõnul leida parlamendis vähemalt 68 riigikogu liikme toetus ühiskandidaadile. «On täiesti selge, et ka Reformierakonnal on mitu väärikat pretendenti sellesse ametisse,» ütles Rõivas. «Samas on selge, et see ei ole ainult Reformierakonna otsus, see on ikka palju laiem otsus. Seetõttu tahamegi leida laiemat ühisosa parlamendis.»

Rõivas tõdes, et tänaseks on Reformierakonna võimalikest kandidaatidest rääkides lauale tulnud kolm nime - Marina Kaljurand, Siim Kallas ja Urmas Paet. «Meie jaoks on kindlasti ülioluline ka see, millistele omadustele järgmine president vastab,» sõnas partei esimees. Nende omadustena nimetas ta tugevust välis- ja julgeolekupoliitikas.

Küsimusele, keda neist kolmest Rõivas ise eelistaks, ta selget vastust ei andnud. «Kui me tõesti näeme, et ühe meie pretendendi taha on võimalik saada parlamendis kahe kolmandiku toetus, siis ma olen päris kindel, et meie taha asi ei jää.»

Rõivas avaldas lootust, et parlamendierakonnad on valmis kaaluma ka neid nimesid, kes on erinevate arvamusküsitluste järgi populaarsed just rahva seas. «Ma loodan, et ei teki sellist kiusatust puhtalt mängu pärast või poliittehnoloogiliselt pakkuda välja kedagi, keda rahvas ei ole kümne populaarsema hulka isegi valinud,» märkis ta.

«Parlamendil peab olema vabadus otsustada, aga minu hinnangul ei saa parlament täielikult vastu minna rahva arvamusega,» lisas Reformierakonna esimees.

Millal võiksid konsultatsioonid kandidaadi leidmiseks alata ja mis kujul need olema saavad, ei osanud Rõivas täna veel öelda. «Me ei taha teistele liiga tugevalt tempot peale dikteerida,» ütles ta, lisades, et esmajoones tuleb välja selgitada, kas kolleegid teistest erakondadest on ühisosa leidmiseks üldse valmis.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles