Politoloog: IRL kasutab roheliste plekkide mahapesemise taktikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisreklaamid Viimsis.
Valimisreklaamid Viimsis. Foto: Liis Treimann

Tallinna Ülikooli politoloog Mari-Liis Jakobson hindas IRLi plakatikampaaniat Reformierakonna omast kehvemaks ning lisas, et jätkatakse teada-tuntud roheliste plekkide mahapesemise taktikaga.

«IRLi lubadustekeskne ning väga kirju taktika on kahtlemata nõrgem. Nagu näha, jätkatakse mõnevõrra ka kohalikel valimistel kasutatud vastanduvat taktikat,» märkis Jakobson.

«Näiteks kutsub Madis Kübar inimesi üles valimiste eel Tallinna linnavalitsuse korruptsioonist teatama ja jätkab seega teada-tuntud roheliste plekkide mahapesemise taktikat. Tõsi, IRLil viimastel kohalikel valimistel varasemast halvemini ei läinudki ehkki protestikampaania on pigem nišipartei strateegia,» sõnas Jakobson.

Jakobsoni arvates on Reformierakond tulnud välja suhteliselt jõulise ning iseseisva kampaaniaga. «Midagi väga uut pole katsetatud, pigem korratakse möödunud valimiste valemit, kus visuaalis serveeritakse erakonda just peaministri kaudu. Sellise taktikaga on kõik seni hästi, kuni juhtkuju maine plekitu püsib,» nentis Jakobson.

«Mis puudutab sõna «kindel» kordumist, siis ega siin midagi imekspandavat pole - raskel ajal on kindlustunne üsna hinnatud väärtus,» sõnas Jakobson. «Samas - kordub see, mis möödunud üldvalimiste ajalgi - erakonnad ei näi välireklaami pinnal üksteisest väga palju eristuvat.»

«Enese teistest eristamine ning seega meeldejäävuse tagamine on aga välireklaami üks keskseid eesmärke,» lausus Jakobson.

Jakobsoni sõnul pole aga välireklaami eesmärk olla sisukas. «Eesmärk on olla meeldejääv, eristuda teistest, mitte minna konflikti seda vaatavate inimeste hoiakutega. Vaadake kasvõi kasutatud šrifti suurust - välireklaam on ju nagu maja ehitamine väikelastele mõeldud klotsidest.»

«Midagi majasarnast saab kokku, aga midagi sisukat selle ehitisega enam ette võtta ei anna. Mitmetuhandelise legokomplektiga saab aga kokku panna üsna tõetruu pildi kasvõi väikesest linnast,» ütles Jakobson.

«Need klotsid aga kallatakse välja inimeste postkastidesse või elutubadesse, mitte aga linnaruumi, kust eriti praeguse ilmaga lihtsalt läbi tuhisetakse,» lisas Jakobson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles