ERJK tõrjub töökorramuudatusega Priit Toobali oma istungitelt (7)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal.
Priit Toobal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) muutis täna oma töökorda, mistõttu ei saa Keskerakonna peasekretär, kriminaalkorras karistatud Priit Toobal mai algul toimuval uue koosseisu esimesel istungil osaleda.

Komisjoni esimees Ardo Ojasalu ütles Postimehele, et komisjon viis üksmeelselt oma töökorda muudatuse, mille kohaselt ei tohi kriminaalkorras karistatud inimesed komisjoni töökoosolekutel viibida.

Samuti kirjutati tema sõnul töökorda sisse korruptsioonivastasest seadusest tulenev regulatsioon, mis näeb ette, et konkreetse inimesega seotud järelevalvejuhtumi menetlemisel ei tohi sama inimene osaleda vastaval arutelul. «Näiteks kui on mõne erakonna juhatuse liige või mõne erakonna peasekretär, siis sisuliselt see punkt nõuab tema kohustuslikku taandamist,» ütles ta.

Ojasalu möönis, et muudatus oli ajendatud Keskerakonna juhatuse märtsi algul tehtud otsusest nimetada partei annetuste võltsimises ja eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises süüdi mõistetud Toobal järelevalvekomisjoni uue koosseisu liikmeks.

Samas on muudatusel tema sõnul ka laiem eesmärk. «Komisjon on selline institutsioon, kellel peab olema ühiskonna silmis mingi respekt ja positsioon, sest me ei ole väga suurte õigustega ja me väga palju töötame koos avalikkusega. Seetõttu on meie usaldusväärsus ja usutavus selle töö tegemisel sedavõrd tähtis, et pole mõeldav, et kriminaalkorras karistatud isikud, eriti veel isikud, keda on karistatud raamatupidamisdokumentatsiooni võltsimise eest, saaksid teostada järelevalvet,» selgitas Ojasalu.

Tema sõnul tähendab see, et kui Keskerakond tahab Toobalit komisjoni liikmena formaalselt edasi hoida, saab komisjoni töökoosolekutel osaleda tema asendusliige, kelleks on nimetatud Tõnis Mölder. Samas on erakonnal alati ka õigus oma nimetatud liige tagasi kutsuda ja esitada tema asemele uus, lisas Ojasalu.

Toobali nimetamisest ajendatuna on viis parlamendifraktsiooni algatanud ka erakonnaseadust muutva eelnõu, mis keelaks komisjoni kuulumise inimestel, keda on tahtlikult toimepandud kuriteo eest karistatud või kellelt on jõustunud kohtuotsusega ära võetud teataval ametikohal töötamise või tegevusalal tegutsemise õigus, kuid seni pole see veel isegi esimesele lugemisele jõudnud. 

Toobali sõnul ei keela seadused tal ERJKsse kuuluda

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal teatas erakonna pressiesindaja vahendusel, et kuna seadused ei keela tema kuulumist erakondade rahastamise järelevalve komisjoni, pole seda seega võimalik keelata ka komisjoni sisemise töödokumendiga.

«Juhin tähelepanu sellele, et komisjoni liikme pädevus tuleneb tema ametisse määramisest, mis toimub teatavasti seaduse alusel. Nii nagu korduvalt on viimasel ajal avalikkusele selgitatud, ei võimalda kehtivad seadused ühelgi juhul piirata komisjoni liikme pädevust enda ülesannete täitmisel,» ütles Toobal.

Tema sõnul ei ole see ka võimalik seadusest alamalseisva komisjoni sisemise töödokumendiga. «Asendades kehtivad seadused iseenda tõekspidamistega on komisjon tänase otsustusega visanud prügikasti nii õigusriigi kui ka riigivõimu seaduslikkuse põhimõtted,» ütles Toobal.

Toobal avaldas nördimust, et tema komisjonist eemale hoidmiseks muudeti ERJK kodukorda.

«Ma poleks tõesti uskunud, et sedavõrd kohkutakse opositsiooni poolelt tugeva esindaja määramisest ERJKsse,» ütles Toobal. «Mida ikkagi nii väga kardetakse, kas seda, et ei saa enam vaikselt oma asja ajada, või seda, et nüüd tuleb päevakorda võtta ja arutada ka koalitsioonierakondade rahastamise küsimusi? Olgu see siis Tallinna Sadama rahade võimalik sattumine Reformierakonna kassasse, Autorollo segaste rahade võimalik kasutamine Keit Pentus-Rosimannuse kampaanias või EASist IRLi poliitikutele juhitud vahendite kasutamise saatus.»

Toobal nimetas ERJK otsust seaduste väänamiseks, millega soovitakse vältida opositsioonijõu tugevnemist komisjonis.

«Tehtud sammuga tõestas ERJK lõplikult, et on poliitiline komisjon, mitte sõltumatu kontrollija. Minu volitused algavad 28. aprillil ja kavatsen komisjoni töös aktiivselt osaleda. Ootan esimest istungit juba pikisilmi,» teatas Toobal.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni uue koosseisu esimene istung toimub 4. mail.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles