Meeste tervist rikkus Tšornobõl, mitte kiirgus (5)

Arko Olesk
, teadusajakirjanik, TLÜ/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ap / sipa / ria novosti / scanpix

Tšornobõlis käinud meeste tervisekäiku 25 aastat jälginud Tervise Arengu Instituudi teadlased näevad, et meeste hädad sarnanevad pigem sõjaveteranide ja loodusõnnetuse ohvrite probleemidele, kuid ei ole seostatavad saadud väikese kiirgusdoosiga. Postimehe vestlusringis on epidemioloogid Mati Rahu ja Kaja Rahu ning psühholoog Kaia Laidra.

-Teie uuring algas aastal 1992, kuus aastat pärast Tšornobõli avariid. Kui põhjalikult on uuritud Eestist saastunud piirkonda koristama saadetud meeste tervist?

Mati Rahu: Uurimine on mitme tähendusega. Kui mõtlete vahetut kokkupuudet veteranidega, siis seda palju ei ole olnud. Osa uuringutest tehakse nii, et ei pea palgest palgesse kokku puutuma.

Kokkupuude oli siis, kui nad vereproovi andsid ja kui oli kilpnäärme skriining, samuti vestlus psühholoogiga. Ülejäänu tehakse andmebaaside linkimisega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles