Koalitsioonipartneritel pole ühise presidendikandidaadi leidmisse just liiga palju usku

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anvelti ja Sibula hinnangul peaksid läbirääkimistel otsa lahti tegema erakondade esimehed.
Anvelti ja Sibula hinnangul peaksid läbirääkimistel otsa lahti tegema erakondade esimehed. Foto: Sander Ilvest

Sotsid ja IRL otsivad võimalusi, et pakkuda presidendikandidaadi leidmise võidujooksul välja ka oma pretendent. 

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas tegi pärast eilset erakonna juhatuse koosolekut teistele parlamendierakondadele ettepaneku leida presidendivalimistel ühisosa. «On täiesti selge, et ka Reformierakonnal on mitu väärikat pretendenti sellesse ametisse,» ütles Rõivas.

«Samas on selge, et see ei ole ainult Reformierakonna otsus, see on ikka palju laiem otsus. Seetõttu tahamegi leida laiemat ühisosa parlamendis,» lisas ta eile.

Riigikogu sotside fraktsiooni esimehe Andres Anvelti sõnul on erakond põhimõtteliselt valmis läbirääkimisi pidama, kuid ta rõhutas, et võimalike presidendikandidaatide nimed ei saa jääda Reformierakonna-keskseks.

«Iseenesest on Rõivase üleskutse õige, sest me kõik tahaksime, et president valitaks riigikogus, aga seal taga on šabloon, mis on täna väga selgelt võimalikele Reformierakonna kandidaatidele suunatud.»

«Iseenesest on Rõivase üleskutse õige, sest me kõik tahaksime, et president valitaks riigikogus, aga seal taga on šabloon, mis on täna väga selgelt võimalikele Reformierakonna kandidaatidele suunatud. Keegi on ju ka öelnud, et see on nagu suunatud riigihange,» märkis ta.

Reformierakonnale otsitakse vastaskandidaati 

Anvelt nõustus ka Andrus Ansipi väljaöelduga tänases Postimehes, et kõik olulised ametikohad ei tohiks koonduks ühe erakonna kätte. Seetõttu otsivad sotsid ühisosa pigem Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ja Vabaerakonnaga. 

«Ühelt poolt on Reformierakond ühe kandidaadi üles seadnud ja teise nimega mängitakse, aga parlamendis on ka teisi erakondi. Me võiksime tõsiselt mõelda selle peale, kas oleks võimalik leida tõsiseltvõetav vastaskandidaat.»

Täna ei ole Anvelti sõnul asjad nii kaugele jõudnud, et konkreetsetest nimedest rääkida saaks. Ehkki ta on nõus, et mida rohkem nimesid välja on käidud, seda laiem on diskussioon, ei soovi nad ka kiirustada. «Kvaliteeti tahaks ikka ka.»

Ka Isamaa ja Res Publica Liidu riigikogu fraktsiooni esimees Priit Sibul ütles, et arutatud on võimalust, et IRL, Vabaerakond ja sotsid prooviksid veel omavahel ühisosa leida. Küll aga on Sibula sõnul päris kummaline Reformierakonna käik, et nad on omi asju justkui alustanud ja nüüd poole pealt öelnud, et hakkame nüüd kõik koos tegema.

«Küsimus on selles, kas nad alustavad oma protsessi algusest peale või kujutavad ette, et me nüüd liitume poole pealt ja hakkame koos tegema. Viimane versioon ei saa kindlasti olla see, millega edasi liikuda,» rääkis Sibul. Seetõttu peab ta Reformierakonna eilset käiku üllatavaks.

«Kõik teadsid, et nüüd läheb tuuriks üle Eesti, aga nüüd siis selline käik. Vaatame ja ootame, milliseks see tegelikkuses kujuneb,» lisas Sibul.

Esimehed peaksid läbirääkimistega alustama

Kui Rõivas eile ajakirjanikele oma ettepanekust rääkis, ei osanud ta veel täpselt öelda, millal võiksid konsultatsioonid kandidaadi leidmiseks alata ja mis kujul need olema saavad.

Nii Anvelt kui Sibul on seisukohal, et üksmeele otsimine peaks pihta hakkama parteide esimeeste tasandil. Ja seda nii, et kõigepealt lepitakse kokku, et otsitakse koos kandidaati ja alles siis saab räägitakse persoonidest.

«Oluline on ka see, et erakonnad lepiksid omavahel kokku, et keegi ei hakka nii-öelda tekki enda peale tõmbama,» ütles Anvelt nentides, et see on poliitikas tegelikult normaalne, kuid ühisosa otsimisel seda teha ei saa.

«Ühisosa otsimine on alati palju raskem kui vastandumine, mida saab teha poole tunniga,» ütles ta. Sellegipoolest ei ole ühiskandidaadi leidmine tema sõnul midagi ületamatut. 

Ehkki Sibul ühsikandidaadi leidmise osas sama optimismi ei jaga, kinnitas ta, et IRL teeb omalt poolt kõik, et mõistlik kandidaat leida. «Küsimus on lihtsalt selles, mil viisil ja kuidas edasi liigutakse,» ütles Sibul. «Need paar kandidaati ja Reformierakonna nii-öelda sisetülid – selles me osaleda ei planeerinud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles