Toom: Helme toetamine presidendikandidaadina oleks Keskerakonna jaoks nagu enesetapp (8)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme
Mart Helme Foto: Andrus Peegel

Keskerakonna aseesimees Yana Toom nentis, et erakonna toetus Mart Helmele kui presidendikandidaadile oleks poliitilise enesetapu moodi.

Keskerakondlasest europarlamendi saadik Toom ütles, et EKRE liikmete sõnavõtud selle kohta, kuidas Marina Kaljurand ei sobiks presidendiks, kuna ta on venelane, teda ei ärritanud, kuna «igasuguse lolluse peale ei saa marru minna».«Kuigi minu jaoks on EKREga koostöö väga komplitseeritud, aga ma lohutan end sellega, et meil on vastastikkune armastus,» lisas Toom, kelle meelest pole EKRE liikmete väljaütlemised Eesti poliitilise retoorika madalpunkt. «Kahjuks on veel, kuhu kukkuda.»

Toom lisas, et Keskerakond arutab presidendikandidaati suvel, kuid loodetavasti ei toetata presidendikandidaadina EKRE juhti Mart Helmet, kuigi poliitikas tuleb liitlasi otsida.

«Aga minu jaoks on Helme täielikult välistatud ja meie valijate jaoks ka – teda toetada, see oleks midagi enesetapu moodi,» lõpetas Toom.

Keskerakonna juhatuse liige ja riigikogu fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles, et Keskerakond on nii suur erakond, et esimese sammuna tuleb välja käia enda kandidaat ja otsida talle toetust.

«Täna käib töö selle nimel, et Keskerakond leiaks inimese, kes põhimõtete poolt esindab neid väärtusi, mida meie tähtsaks peame. Keskerakond on alati kõnelenud selle eest, et iga siin sündinud inimene tunneks end ühiskonna täisväärtusliku osana,» ütles Simson ja lisas, et põhiseadus paneb nagunii presidendikandidaadile piirangu.

«Presidendiks saab ainult sünnijärgne Eesti kodanik, mis elu jooksul kodakondsuseksami teinud inimesed välistab, aga annab õiguse nende lastele,» ütles Simson. «Seda välistust, mida EKRE on ette pannud rahvuse pinnalt, me kindlasti aktsepteerida ei saa,» lisas ta.

Madison: Kaljurand peab ise end venelaseks

Simson toonitas, et hetkel ei saa üldse mingist välistamisest rääkida, kuna ükski kandidaat ei ole veel erakonnalt oma toetust küsinud ning ainus ametlik kandidaat on hetkel Siim Kallas, kellega Keskerakond plaanib kohtuda.

EKRE liikmed leiavad käimasoleva erakonnasisese küsitluse esialgsetel andmetel valdavalt, et EKRE peaks esitama enda presidendikandidaadi ja see võiks olla erakonna esimees Mart Helme, kirjutas BNS eile.

Helme ütles kolmapäeval BNSile, et liikmete seas on praegu käimas kaks küsitlust. Märtsi lõpus alanud küsitlusega soovitakse parteilastelt teada, kas nad toetaksid Helme kandidatuuri presidendivalimistel, ja teine küsitlus toimub parteijuhtide käimasoleva ringsõidu raames, kus inimesed saavad vastata küsimustele, keda nad näeksid järgmise presidendina ja keda nad näeksid EKRE kandidaadina.

EKRE juhtpoliitik Martin Helme teatas möödunud nädalal Viljandis peetud rahvakoosolekul, et välisminister Marina Kaljuranna kui potentsiaalse presidendikandidaadi probleem on lisaks reformierakondlikule seljatagusele tema vene rahvus.

Eilses ETV saates «Foorum» selgitas EKRE saadik Jaak Madison, et Marina Kaljuranna puhul «on põhjendatud küsimus, kui palju on tema puhul tegemist patriootlikkusega». «Siin pole mitte mingit küsimust rahvuses, kuid loomulikult rahvuskonservatiivse erakonnaga me arvame, et Eestis, kus eesti keelt emakeelena kõnelevaid inimesi on alla miljoni, peaks esindama kindlasti eestlane. Marina Kaljurand on paraku ise öelnud, et tema identiteet on venelane. Meie arvame, et president ehk rahvast juhtiv kõige kõrgemal tasemel isik peaks olema juurtega Eestist pärit,» rääkis Madison.

«Jah, olen venelane, olen Eesti kodanik ja Eesti patrioot ning olen selle üle uhke. Eesti on minu sünnimaa ja kodumaa, austan ja armastan Eestit. Olen kogu oma karjääri jooksul seisnud Eesti huvide eest – ka suursaadikuna Moskvas 2007. aasta aprillis ning mais, kui tuli kaitsta Eesti seisukohti Venemaa noorteorganisatsioonide otseste ja füüsiliste rünnakute ajal,» kommenteeris Helme väljaütlemisi Kaljurand, kes on sünnijärgne Eesti kodanik ning seega ka sobiv presidendikandidaat.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles