Ida-Saare vald võib sundliitmisest pääseda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu istung.
Riigikogu istung. Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogu menetluses olevale haldusreformi seaduse eelnõule esitatud muudatusettepanekud võivad kavandatavat Ida-Saare valda võimalikust sundliitmisest säästa, kirjutab Saarte Hääl.

Sotside Andres Metsoja, Toomas Kivimäe ja Mark Soosaare esitatud muudatusettepanek puudutab eelnõu paragrahvi 9, mis käsitleb omavalitsusüksuse miinimumsuuruse kriteeriumile mittevastavale kohalikule omavalitsusele erandi kohaldamist. Muudatusettepaneku kohaselt tuleks erandit kohaldada, kui miinimumsuuruse kriteerium on täidetud 90 protsendi ulatuses ja liituvad omavalitsused moodustavad loogilise terviku.

Mark Soosaar, Kalev Kotkas ja Helju Pikhof on esitanud kõnealuse paragrahvi muutmiseks ettepaneku, et erand on kohaldatav, kui ühinevad vähemalt kaks omavalitsust ja tekib vähemalt 500-ruutkilomeetrise territooriumiga omavalitsusüksus. Seaduseelnõus nähakse praegu ette vähemalt 900-ruutkilomeerise pindalaga omavalitsused. Sotside fraktsiooni kui terviku tehtud ettepanekute hulgas on sarnane ettepanek, milles nähakse erandi kohaldamist juhul, kui ühinevad ühe saare kolm omavalitsust ja moodustavad ühtse territooriumi pindalaga vähemalt 500 ruutkilomeetrit.

Plaanitava Ida-Saare valla puhul on probleemiks nii elanike arv, mis jääb paarisaja võrra alla seaduses nõutava 5000 inimese ja ka pindala, mis liitumise järel ei küündi 900 ruutkilomeetrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles