Eesti vetest hakatakse Leedu sõjalaeva vrakki otsima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise maailmasõja ajal uppunud Leedu sõjalaev Prezidentas Smetona.
Teise maailmasõja ajal uppunud Leedu sõjalaev Prezidentas Smetona. Foto: Wikipedia.org

Täitumas on Klaipėda ülikooli teadlaste unistus leida kahe maailmasõja vahel Leedus ehitatud miinitraaleri Prezidentas Smetona vrakk, selleks korraldatakse oktoobris Läänemerel Eesti vetes ekspeditsioon.

Allveearheoloogid suunduvad Soome lahele ja üritavad jõuda 70 meetri sügavusel lebava vrakini, filmida seda ja tuua pinnale ehk mõni detail, edastas ajaleht Lietuvos zinios.

Leedu riigi juubeli tähistamise riiklik komisjon eraldas ekspeditsiooniks 10 000 eurot. «Sellest piisab kümnepäevaseks ekspeditsiooniks. Inimsilm ei ole ajaloolist sõjalaeva Prezidentas Smetona näinud 1945. aastast, mil see Tallinna lähedal põhja läks. Kohtusime Eesti muinsuskaitseasjatundjatega ja nad lubasid aidata,» ütles ajalehele Klaipėda ülikooli rektor, allveearheoloog Vladas Žulkus.

1927. aastal soetatud Saksa miinitraaler M 59 sai nimeks Prezidentas Smetona ja sellest sai Leedu riigi esimene sõjalaev, märkis Lietuvos zinios.

Šventojis seisnud laeva võttis 1940. aastal üle Nõukogude Liidu merevägi ja 1945. aasta jaanuaris sattus see miini otsa või sai Saksa allveelaevalt torpeedotabamuse.

Arhiivipilt Prezidentas Smetona meeskonnast Klaipedas 1928. aastal. Foto: limantas.com / B. Stundžis.
Arhiivipilt Prezidentas Smetona meeskonnast Klaipedas 1928. aastal. Foto: limantas.com / B. Stundžis. Foto: limantas.com / B. Stundžis
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles