Otseülekanne: riigikogu lahtiste uste päeval vastavad rahva küsimustele ministrid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Riigikogus toimub laupäeval lahtiste uste päev, millega tähistatakse 97 aasta möödumist Asutava Kogu esimesest istungist.

18. korda toimuva lahtiste uste päeva üritused algavad kell 10.45, kui Toompea lossi rõdul esineb tervituskontserdiga politsei- ja piirivalveorkestri vasekvintett ning esimesi külalisi tervitab riigikogu esimees Eiki Nestor. Kogu päeva vältel toimuvad Toompea lossis ekskursioonid ja huvilised saavad külastada Pika Hermanni torni, teatas riigikogu pressiteenistus.

Kell 11 algavad Toompea lossi kohvikus kohtumised, kus külalistega vestlevad keskerakondlane Mailis Reps, reformierakondlane Urve Tiidus ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Viktoria Ladõnskaja. Kell 14 osalevad kohtumistel sotsiaaldemokraat Rainer Vakra, vabaerakondlane Krista Aru ja Konservatiivsesse Rahvaerakonda (EKRE) kuuluv Mart Helme. Kogu päeva saab riigikogu liikmetega kohtuda parlamendierakondade fraktsioonides.

Foto:
Foto: Foto: Albert Truuväärt

Kella 12–13 toimub riigikogu istungisaalis valitsuse infotund, kus külaliste küsimustele vastavad peaminister Taavi Rõivas, sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna ja kultuuriminister Indrek Saar. Postimees vahendab infotundi otsepildis.

Riigikogu Valges saalis saab pärastlõunal kaasa elada traditsioonilisele mälumängule koolide ja riigikogu võistkonna vahel. Mälumängus, mille teemaks on «25 aastat iseseisvuse taastamisest», osalevad riigikogu liikmetest IRLi kuuluv Mart Nutt, reformierakondlane Yoko Alender, sotsiaaldemokraat Andres Anvelt, keskerakondlane Peeter Ernits, Vabaerakonna fraktsiooni kuuluv Artur Talvik ja EKRE saadik Jaak Madison. Koolidest võtavad mälumängust osa Tallinna Reaalkooli, Gustav Adolfi Gümnaasiumi, Saku Gümnaasiumi ja Viimsi Keskkooli õpilased.

Riigikogu lahtiste uste päeval astub lahe lavastusega üles ka teater NUKU, mille muuseumietendus «Okasroosike» räägib printsessist, kes jäi sajaks aastaks magama, ja lossist, mis kattus üleni roosade okasroosidega. «Gelsomiina tsirkuse» etenduse keskseks tegelaseks on noor naine Gelsomiina, kelle tööks oli rännata koos tsirkusega ühelt laadaplatsilt teisele, abistades rammumees Zampanot ja teisi tsirkuseartiste. Lisaks on lastele avatud NUKU muuseumi lastetuba, kus toimuvad teatriteemalised töötoad.

Foto: Liis Treimann
Foto: Liis Treimann Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Riigikogu hoone vestibüülis toimuvad merekultuuriaastale pühendatud mereteemalised tegelustoad. Lastega koos meisterdatakse paberist viikingikiivreid, kirjutatakse ruunikirjas nimesid käepaeltele ja mängitakse viikingite lauamängu. Proovida saab meremehe sõlmede sidumist ning mereametite kaardimänguga tundma õppida merega seotud ameteid. Huviliste teadmised merendusest pannakse proovile temaatilises viktoriinis.

Samuti osaleb lahtiste uste päeval Rannamõisa puulaevade selts, mis valmistab lihtsate võtetega väikeseid puulaevukesi. Tegelustelgist astuvad läbi ka merekultuuriaasta kõneisikud Urve Tiidus, Artur Talvik ning Urmas Dresen.

Lahtiste uste päeva jääb lõpetama NUKU hea tuju kontsert Valges saalis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles