Liiklustalgute suur kokkuvõte: 263 rikkumist ja rõõmustavad liiklejad

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklustalgud Tallinnas
Liiklustalgud Tallinnas Foto: Eero Vabamägi

Politsei tuvastas eile hommikust täna hommikuni kestnud liiklustalgutel kokku 263 rikkumist. Lisaks vesteldi veel ligi poole tuhande juhiga, kes kiirusepiirangu vastu eksisid.

Ööpäeva kestnud talgutel osales enam kui 250 politseinikku, kes jälgisid päeva jooksul inimeste soovitud kohtades kiirusepiirangust kinni pidamist.

Politseinikud vormistasid talgutel 220 kiiruseületamist ja vestlesid veel ligi poole tuhande juhiga, kes kiirusepiirangu vastu eksisid. Kaheksa juhti ületas piirkiirust rohkem kui 40 km/h. Ligi poolesaja muu rikkumise hulgas oli üheksa juhtimisõiguseta ja kaks alkoholi piirmäära ületanud juhti.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo sõnul oli talgute mõte pöörata tähelepanu liiklusohutustele ning selgitada inimestele kiiruseületamisega seotud ohte. «Politseinike esimene eesmärk oli kiirust ületanud juhtidele teada anda, et nende käitumine ohustab ja häirib teisi liiklejaid. Rikkumine vormistati tõsisemate eksimuste korral, näiteks kui piirkiirust ei järgitud lasteaia lähedal,» rääkis Loigo.

Ta märkis, et juhid ei taju sageli, et kiirustamisega on õnnetused kergemad juhtuma, kuid nende tagajärjed on sedavõrd raskemad. «Juht, kes piirkiirust ületab, ei mõtle enamasti oma käitumise tagajärgedele. 1200 inimese ettepanekud liiklustalgutele näitavad aga selgelt, et kiiruseületamisega seotud ohud lähevad paljudele korda,» märkis ta.

Paikades, kus piirkiirust kontrolliti, oli talgupäeval rikkumisi vähem ning see oligi Loigo sõnul eesmärk. «Paljud talgupäeval korrakaitsjatega vestelnud liiklejad rõõmustasid, et politseinikud just nende kodukandis tegutsevad. Turvalisust väärtustavad inimesed järgivad reegleid ka politseinikke nägemata ning tänu neile on liiklus ohutum,» rääkis Loigo.

Liiklustalgutel tegid politseinikud järelevalvet kohtades, kus inimesed seda soovisid. Politsei kasutab talgutele laekunud ettepanekuid ka edaspidi liiklusjärelevalve planeerimisel. 

 Põhja prefektuur

Lõuna prefektuur

Lääne prefektuurIda prefektuur
Kiiruseületamised107594014
Muud rikkumised112534

Noppeid patrullide tööst erinevates Eesti piirkondades

Narvas taotleti kahele juhiloata juhile aresti

Ehkki talgud keskendusid tänavu kiiruseületamisele, võtsid patrullid vahele ka muude rikkumistega juhte. Narva politseijaoskonnas liiklustalgutega seotud patrullide tegevusi koordineerinud välijuht Oleg Konorev nentis eile õhtul, et liiklus oli tavapärasemast rahulikum. Selles võis tema hinnangul rolli mängida nii kehv ilm kui ka inimeste eelnev teavitamine liiklustalgutest. Narva politseinikud pidid hoiatusest karmima otsuse langetama kokku viie kiiruseületaja puhul. Samuti peeti kinni kaks juhtimisõiguseta juhti, kellele politsei aresti taotles. «Olime neis kohtades, millest meile Narva elanikud teada andsid. Mõne konkreetse teelõigu puhul (peamiselt õuealal - toim) teeme linnavalitsuse liikluskomisjonile ettepaneku paigaldada sinna teekünnised, et muuta liiklust rahulikumaks ja turvalisemaks,» ütles Konorev.

Hiiumaal kulges liiklus rahulikult

Hiidlastele teevad kõige enam muret sirged lõigud maanteedel, kus autojuhid kihutavad ja teevad ohtlikke möödasõite. Politseinikud Gea ja Kätlyn vaatasid eile need ohtlikud lõigud üle ja avaldasid heameelt, et liiklus Hiiumaa asulate vahel on turvaline.

Saaremaal tuli rääkida vaid üksikute juhtidega

Saaremaa politseinikud Ilme ja Joonas mõõtsid eilsete liiklustalgute raames kiirust Risti-Virtsu-Kuivastu-Kuressaare maanteel. Probleemid seoses kiiruse ületamisega on teada nii kohalikele elanikele kui ka politseinikele. Politsei kohalolu mõjus aga enamikele juhtidele distsiplineerivalt ja vaid üksikutele tuli politseinikel meelde tuletada, et kiiruse valikul tuleb lähtuda ohutusest, ja et praamid sõidavad Kuivastu ja Virtsu vahel terve päeva.

Pärnus alustati kahe juhi suhtes menetlust

Pärnu liikluspolitseinik Ivo Haav, kes rahustas liiklust Riia maanteel, ütles, et koolimaja kõrval asuval linnasõidul kiirustatakse tihti: linna sõites ei võeta hoogu õigeaegselt maha ning linnast väljujad sätivad oma sõiduki maanteel ette nähtud kiirusele liiga vara. Hoolimata sellest, et politseiautot oli kaugele näha, tuli nelja sõiduki juhid teepeenrale suunata. Neist kahe rikkumised olid nii tõsised, et alustada tuli menetlust.

Patrullid olid ka Pärnu uue silla läheduses, kus kehtib kiirusepiirang 50 km/h. On sõidukijuhte, kellel piirkiirus tähelepanuta jääb. Pärnu politseijaoskonna liikluspolitseiniku Vaiko sõnul peatasid nad ühe Volkswageni juhi liigse kiirustamise tõttu suisa kahel korral. «Me piirdusime küll hoiatusega, kuid toonitasime juhile, et liikluses saavad väikestest asjadest alguse väga tõsiste tagajärgedega õnnetused.»

Rakveres tabati kiiruseületaja esimese poole tunni jooksul

Rakvere rahvas tunneb ohtu Tammiku tänaval, kus pikal sirgel kehtib küll veel linna piirkiirus, kuid pahatihti kerkib autode spidomeetrinäit üle selle. Juba esimese poole tunni jooksul jäi välijuht Tauno ja patrullpolitseinik Janne kaamerasilma ette sõiduauto, mis sõitis lubatust kiiremini enam kui 20km/h.

Sillamäel peeti kinni ohtlikke möödasõite teinud kiiruseületaja

Sillamäel pidasid patrullpolitseinikud Silver ja Sergei kinni auto, mille juht avastas justkui enda üllatuseks, et tema sõidukil puudub juba mitmendat kuud liikluskindlustus. Esiti ei soovinud autojuht sellega kuidagi nõus olla ja üritas selgitada, et küllap ei ole raha kindlustusfirmani jõudnud, kuid hiljem tunnistas ta siiski süüd. «Enne sõidu alustamist on autojuht kohustatud veenduma, et sõiduk on töökorras ning kõik vajalikud dokumendid ja lepingud kehtivad. Need tegevused ei võta kuigi palju aega ja kokkuvõttes saab autojuht kindel olla, et ta jõuab muretult kohale,» ütles Silver.

Samuti pidasid politseinikud kinni Tallinna-Narva maanteel ohtlikke möödasõite teinud kiiruseületaja.

Raplamaal tabati kiiruseületaja mõisa alleel

Rapla politseinik Ivar ja abipolitseinik Pilleriin patrullisid Raplamaal Ingliste külas, kus kohalikele teevad muret mõisapargis kihutavad autojuhid. Kuigi autosid liigub seal harva, pidasid politseinikud ka eile kinni juhi, kelle kiirus oli lubatust suurem. Politseinikud selgitasid juhile, et kiirustamine mõisa alleel, kus liigub palju lapsi ja rattureid, võib lõppeda väga kurvalt.

Haapsalus jäi patrullpolitseinikule silma vaid üks kiiruseületaja

Haapsalu inimesed näevad ohtu Männiku teel, kus sõidukijuhid ei pea kinni piirkiirusest. Olukorda käis kontrollimas patrullpolitseinik Heiki, kelle sõnul mõjus politsei kohalolu distsiplineerivalt ja liiga tugeva pedaali tallamisega jäi talle silma vaid üks juht.

Tallinnas Nõmmel vormistati neljale juhile protokoll

Välijuht Allarile oli liiklustalgute hommik väga töine. Ta hoidis silma peal Nõmme linnaosa tänavatel, kus kehtib kiirusepiirang 30 km/h. Juhid sellest piirangust aga pahatihti kinni ei pea ja eilegi vormistati seal neljale roolikeerajale protokoll.

Loe ka Postimehe reportaaži sellest, kuidas patrullpolitseinikud Tallinnas kiiruseületajaid püüdsid:

Tartus Raudtee tänaval tehti kümmekond hoiatust

Liikluspolitseinik Tauno ja tema paariline Killu mõõtsid kiirust ja rahustasid liiklust Tartus Raudtee tänaval, kus ühele tänava poolele jääb spordiväljakutega staadion. See tähendab, et sõiduteed on sageli ületamas spordilembesed rüblikud, noored ja nende vanemad. Sellises liikluse virr-varris kipub sõidukijuhtidel aga meelest minema, et spidomeetrinäit kolmekümnest kõrgemale sealkandis tõusta ei tohiks. Eile juhtisid politseinikud sellele pea kümne autojuhi tähelepanu.

Narva-Jõesuus kaks tõsist rikkumist 

Narva patrullpolitseinik Mairold pidas eile Narva-Jõesuus kinni kaks autojuhti, kes sõitsid linnas lubatud sõidukiirusest koguni 25km/h kiiremini. Mairoldi sõnul on eriti kahetsusväärne, et kohalikud elanikud ise ei hooli oma kodukoha turvalisusest: «Turvaline liiklus algab ju meist endist!»


Kaasliiklejate tähelepanekud liiklustalguteks. Foto:
Kaasliiklejate tähelepanekud liiklustalguteks. Foto: Foto: PPA

4. aprillil avas PPA oma Facebooki lehel liiklustalgute kaardirakenduse, kuhu inimesed said nädala jooksul märkida kohti, kus ohtu põhjustavad kiiruseületajad. Kokku laekus nädala jooksul üle 1200 ettepaneku. Tänavused liiklustalgud olid Euroopa liikluspolitseinikke ühendava võrgustiku TISPOL-i kiiruseületajatele keskenduva nädala üks osa ning talgud toimusid kogu Euroopas. Eelmised liiklustalgud toimusid 2014. aastal ning siis laekus PPA-le ligi 3000 ettepanekut, neist üle 800 puudutasid sõidukiirust.

Talgute järgselt saavad inimesed sellel ööpäeval tehtud politseitööst ülevaate samast kaardirakendusest, kuhu ettepanekuid koguti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles