Ilves: meie kaitseväe üksus ÜRO missioonil Liibanonis näitab, et Eesti mõistab rahvusvahelist vastutust (1)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Ilves ESTPLA-21 kaitseväelastega
President Ilves ESTPLA-21 kaitseväelastega Foto: Ardi Hallismaa

«Soovin teile rahulikku teenistust ja sõduriõnne ning teie lähedastele kannatlikkust ootamisel ja meelerahu,» ütles president Toomas Hendrik Ilves Paldiskis tänasel kohtumisel Liibanoni, ÜRO missioonile suunduva kaitseväe üksusega ESTPLA-21.

Riigipea meenutas, et kümne ametiaasta jooksul on talle olnud oluline kohtuda välisoperatsioonidele minevate üksustega, sest «teie lähete sõna otseses mõttes eesliinile, sageli riskite Eesti eest oma eluga».

President Ilves tõdes, et Liibanoni ÜRO missioonile suunduvat rühma teele saates on hing pisut rahulikum kui varasemalt, kuna siis soovis ta sõduriõnne üksustele, kes läksid missioonile Lõuna-Afganistani, lahingutegevuse keskele. See oli ohtlik. Meil oli raskeid kaotusi, mida meenutab ka Camp Bastion’ist Paldiskisse toodud mälestusmärk meie langenud kaitseväelastele, mille juurde riigipea täna lilled pani.

ESTPLA-21 suundub ÜRO missioonile, et hoida rahu Iisraeli ja Liibanoni eraldaval sinisel joonel.

«Liibanoni ei ümbritse just maailma kõige rahulikuma julgeolekuolukorraga  riigid ja see mõjutab ka Lõuna-Liibanoni julgeolekut. Esmapilgu rahulik õhustik võib seal kiiresti pöörduda eskaleeruvaks rahutuseks. Seega, ootamatusteks tuleb meie kaitseväelastel alati valmis olla. Eriti siis, kui te mehitate sinisel joonel baasi 6-50, et vahetult jälgida Liibanoni ja Iisraeli eraldaval kontrolljoonel toimuvat,» rääkis president Ilves.

Ta kutsus nägema ka laiemat vaadet. UNIFIL – ehk United Nations Interim Force in Lebanon – tähendab 40 riigi panustamist.

«ESTPLA-21 näitab, et Eesti riik on vastutustundliku kogukonna liige. Et Eesti on kohal. Et Eesti mõistab rahvusvahelist vastutust. See on igale riigile, eriti väiksematele, oluline kapital,» rõhutas president Ilves.

Ta pidas ka oluliseks, et ESTPLA-21 emaüksus on UNIFIL-i ainus mitmerahvuseline pataljon, Soome-Iiri pataljon ning lisas: «Nii teie senine väljaõpe Soomes kui ka järgmisel nädalal Soomes algav kokkuharjutamine oma tulevase pataljoniga on Eesti-Soome tänapäevase julgeolekukoostöö üks oluline näide. Ma ei kahtle, et oleme soomlastega head relvavennad, kes oskavad teineteist vajadusel katta.»

Eesti kontingendi vanem on major Kuido Põldoja ja ESTPLA-21 rühmaülem nooremleitnant Valdo Hälvin.

Riigipea lõi Paldiskis ka presidendi naela 1. jalaväebrigaadi lipuvardasse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles