Galerii: Tori kirikus mälestati langenud sõjamehi

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toris Püha Jüri kirikus veteranipäeval peetud mälestusteenistusel mälestati Eesti eest langenud sõjamehi ning süüdati ja õnnistati veteranide mälestustuli, teatas kaitseväe peastaap.

Kaitseminister Hannes Hanso sõnul on veteranid teeninud ära kogu ühiskonna toetuse. «Sinilille kandmine on ilus ja mõjuv viis näidata, et me hoolime Eesti sõduritest, näidata, et me väärtustame kõigi kaitseväelaste ja kaitseliitlaste panust ning et me oleme veteranide ja nende lähedaste jaoks alati olemas,» ütles Hanso.

Jumalateenistuse pidasid kaitseväe peakaplan major Gustav Kutsar ja EELK peapiiskop Urmas Viilma. Mälestusteenistusel süüdati ja õnnistati Jürituli ehk veteranide mälestustuli, mis saadeti kiriku juurest langenud sõjameeste haudadele ja vabadusvõitlusega seotud mälestuspaikadele üle Eesti. Jumalateenistus lõppes pärgade asetamisega Püha Jüri ratsamonumendile.

Eile kogunesid kaitseväelased ja riigikogu liikmed Paldiskis Afganistanist toodud mälestusmärgi juurde, et mälestada teenistuses hukkunud kaitseväelasi. Eesti Kirikute Nõukogu liikmekirikud võtavad veteranipäeva puhul jumalateenistustel eestpalvesse veteranid ja nende lähedased ning mälestavad langenuid.

Veteraninädal kulmineerub täna õhtul kell kaheksa algava rokk-kontserdiga Tallinnas Vabaduse väljakul. Kaitseväe veteranide toetuseks astuvad kaitseväe orkestri ajateenijate bänd ja ansamblid Smilers ning No Big Silence. Kontsert on kõigile tasuta.

Eesti kaitseväe veteranid on need Eesti kodanikud, kes on kaitseväe koosseisus osalenud riigi sõjalisel kaitsmisel, rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil või on kodumaal teenistusülesannete täitmisel või Kaitseliidu tegevliikmena väljaõppel kaotanud püsivalt töövõime. Kaitseväe ja Kaitseliidu veteranide hulka kuulub ligi 3000 inimest.

Kaitseväelased on sõjalistel välisoperatsioonidel osalenud alates 1995. aastast Horvaatias, Bosnia ja Hertsegoviinas, Liibanonis, Makedoonias, Iisraelis ja Süürias, Iraagis, Kosovos, Afganistanis, Malis, Adeni lahel ja Vahemerel. Veteranide auks heisatakse täna riigilipud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles