Peaminister Rõivas riigikaitsekursuste avakõnes: julgeolekut kindlustab järjepidevus (1)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Taavi Rõivas ütles täna 34. kõrgemate riigikaitsekursuste avaettekandes Roostal, et 25 aastat tagasi ettevaatavalt tehtud õiged otsused on need, mis tagavad, et me saame praeguses julgeolekuolukorras tunda ennast kindlamalt. 

«Eesti välispoliitika narratiiv on alates 1990ndatest olnud «ei iial enam üksi» ning samal kursil peame ka jätkama,» rõhutas Rõivas ettekandes.

Eesti julgeoleku jaoks on Rõivase sõnul selles kontekstis oluline ka Euroopa ühtsus. «Kui Euroopa loobub ühtsusest ja euroopalikest väärtustest ning igaüks hakkab ajama omaette poliitikat, sh taastades riigipiire, siis selle tulemus on Euroopa julgeoleku nõrgestamine,» ütles Rõivas.

Solidaarsus on Rõivase sõnul nii Euroopa kui NATO ühtsuse tagamisel võtmetähtsusega ja kõigi missioonidega, kus Eesti kaitseväelased on koos liitlastega osalenud, oleme panustanud Eesti julgeolekusse. «Kõigi konfliktide – ka nende, mis meid otseselt ei puuduta – lahendamises osalemine on tohutu investeering Eesti julgeolekusse,» sõnas Rõivas.

Kõrgemad riigikaitsekursused pole Rõivase sõnul olnud kunagi olulisemad kui praegu. «Rohkem kui poolteist tuhat otsustajat on saanud sissevaate Eesti riigi kaitsesse. Riigikaitse olulisust ei pea mõistma vaid selle teemaga igapäevaselt kokkupuutuvad inimesed, see kursus on aidanud kaasa mõistmisele, et Eesti julgeolek sünnib kõigi eluvaldkondade koostöös,» kinnitas Rõivas.  

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse, kaitseministeeriumi, välisministeeriumi ja siseministeeriumi korraldatavate kursuste eesmärk on tutvustada erinevate eluvaldkondade arvamusliidritele Eesti julgeoleku-, välis- ja kaitsepoliitikat ning riigikaitse laiapõhjalist käsitlust ning suurendada koostööd ning ühiskondlikku sidusust riigi kaitse  valdkonnas. Kõrgemaid riigikaitsekursuseid on praegusel kujul korraldatud alates 1999. aasta novembrist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles