Treener: spordiasutused võiksid treenerite tausta rohkem kontrollida

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustartiivne.
Pilt on illustartiivne. Foto: Margus Ansu

Kogenud kergejõustikutreeneri arvates aitaks nn libatreenerite tegutsemise vastu see, kui sportimisvõimalusi pakkuvad asutused hoiaksid väidetavatel treeneritel silma peal.

Tänane Postimees kirjutas, kuidas Eestis on sadu treenereid, kes treenivad lapsi hoolimata sellest, et neil pole vastavat kvalifikatsiooni. Nii juhtus ka Lasnamäe spordihallis, kus ilma kutseta iluvõimlemistreener treenis kooliealist last, kes kõrvalseisja sõnul valust nuttis ja röökis. Tasub märkida, et seaduse järgi tohib treeninguid anda vaid inimene, kellel on vastav kutsetunnistus. 

Postimehega võttis ühendust viienda kategooria kergejõustikutreener Allan Elerand, kelle sõnul tegutseb Audentese kergejõustikuhallis kaks sellist iluvõimlemistreenerit, nagu tänases artiklis kirjeldatud.

«Probleem on teisi treenereid puudutav, kuna spordihalli kasutamine on häiritud. Nimelt ostab see iluvõimlemistreener 2,5 euro eest lapsepileti, tuleb halli, okupeerib 10x15 meetrise ala, paneb maki mängima ja alustab oma iluvõimlemise treeningut,» kirjeldas ta.

Elerandi hinnangul on see üliodav viis raha teenimiseks, kuid sealjuures ei arvestata sellega, et teiste treenerite ja sportlaste treening on häiritud. «Lisaks lapse pidev nutt, mis kestab vähemalt ühe tunni. Loomulikult on siin süüdi ka lapsevanem, kes sellise treeneri on lapsele palganud,» arvas kogenud treener.

Ka Audentese kergejõustikuhall peaks tema arvates sellist treenimist taunima ja kehtestama mingid reeglid, kuid praegu ei ole seda tehtud.

Tema sõnul on kergejõustikuhallides juba aastaid probleem, et õhtupoole on just kergejõustiku trennide läbiviimine väga keeruline, sest rahvast on liiga palju. «Spordihallides on selline vastuoluline probleem, et kõik  soovijad tuleb sisse lasta,» sõnas Eelrand. Kas neil treeneritel on ka mingi kategooria, ei oska ta öelda ning seda ei kontrolli keegi.

Seetõttu pakubki ta välja, et korra huvides võiksid spordiasutused hakata kontrollima, et treeneritel, kes rendivad treeningpaiku, oleks ka EOK poolt kehtiv treeneri kategooria.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles