Sotsid: lastel pole aega oodata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo
Urve Palo Foto: Jelena Rudi

Sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimehe Urve Palo hinnangul tuleks lapsetoetusi kohe tõsta, sest 19-eurone lapsetoetus on piinlikult väike olnud juba aastaid ja poolteist aastat kestev vanemahüvitis pole piisav, et toetada lapse kasvamist.

Sotside aseesimehe Urve Palo sõnul kulub 19-eurosele universaalsele lapsetoetusele praegu orienteeruvalt 70 miljonit eurot aastas. Kui maksta igale lapsele kuni 19-aastaseks saamiseni 60-eurost lapsetoetust kuus, oleks täiendav kulu umbes 120 miljonit eurot aastas.

Palo hinnangul oleks umbes kaheksa aasta pärast meil 20-24-aastaseid inimesi praktiliselt poole võrra vähem, mistõttu väheneb sünnituseas naiste arv aasta-aastalt ja sellest tulenevalt ei kasva oluliselt ka laste arv ning aastas toetuseks kuluv summa.

Palo sõnul pole mõtet tingimustes, kus Eestil on praegu võimalik maksta vanemahüvitist isegi 2000 eurot kuus (2011. aasta eelarves ca 170 miljonit eurot), mõtet rääkida sellest, et meil ei ole võtta raha alla 20-eurose lapsetoetuse suurendamiseks.

Ühe katteallikana näevad sotsiaaldemokraadid vanemahüvitise ülempiiri allatoomist kolmelt keskmiselt palgalt kahele keskmisele palgale. Ülejäänud kate tuleks maksupoliitika muutmisest, on selleks siis progresseeruv tulumaks või auto esmakordse registreerimise maks.

«Sotsiaaldemokraatide soov oleks lapsetoetus kohe kolmekordistada, sest 19-eurone lapsetoetus on piinlikult väike olnud juba aastaid,» sõnas Palo. «Lapse kasvamine on igal juhul seotud kuluga ja lapsed vajavad toetust täna ja kohe. Lastel ei ole aega oodata.»

Tema hinnangul pole poolteist aastat kestev vanemahüvitis kindlast piisav, et toetada lapse kasvamist, sest lapse kasvades kulud tegelikult suurenevad.

Palo sõnul tuleks toetust maksta igale lapsele, sest Eestile on olulised kõik lapsed võrdselt ja lapse kasvamisega on alati seotud kulud.

«Praegune 19 eurot kuus on naeruväärne ega aita kuidagi kaasa pere kindlustunde kasvule. Õiglus ei saa olla valiv, vaid riik peab näitama, et iga laps on oluline,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles