Klandorf: kapo keeldus mulle materjale andmast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Klandorf.
Kalle Klandorf. Foto: Peeter Langovits

Endine eriteenistuse töötaja ja politseinik, Keskerakonna moodustatud «tõekomisjoni» juht Kalle Klandorf märkis ajalehele Pealinn antud intervjuus, et kapo keeldus talle Edgar Savisaare rahastamisskandaali kohta täiendavate materjalide andmisest ning ta arvas, et skandaali eesmärk oli ära hoida võimuvahetus.

«Helistasin 24. detsembri hommikul kaposse ja küsisin, et mis saab, kui ma küsin teilt täiendavaid materjale. Mulle vastati, et sa ei saa midagi. Ma tahan aga seda vastust ka kirjalikult peadirektori allkirjaga,» sõnas Klandorf ajalehele. «Et teema lõpetada, tuleks i-le täpp peale panna. Komisjoni kuuluvatele Riigikogu liikmetele, kes on lubatud salajaste dokumentide juurde, võiks ju ikka näidata või anda kuulata midagi.»

«Siin ei olnud kuritegu, mida ennetada. Kui keegi näitaks, et kuritegu on kiriku rahastamine välismaalt. Räägitakse sularahast, aga isegi sularaha ületoomine pole kuritegu. Sularaha võib ju üle tuua deklareeritult, näidatakse, kust see raha tuleb ja kuhu ta läheb. Isegi seda ei keela ju keegi,» leidis Klandorf.

«Tegelikult polnud ju midagi ära hoida. Seepärast avaldatigi see paber [väljavõte kapo käskkirjast – toim], et sündmust pole toimunud. Selle skandaali peamine eesmärk on ära hoida võimuvahetus,» arvas Keskerakonna «tõekomisjoni» juht.

«Kapo raport on minu hinnangul kokku pandud väga erinevatest dokumentidest. Ja need lõigud ei oma mitte mingisugust seost. Pool sellest jutust ei oma aga üldse mitte mingisugust väärtust,» leidis Klandorf.

«Pool teksti on sellist, millest üldse aru ei saa. Ma jään selle juurde, et neil kästi see kokku kirjutada. Aga seda ei anna hästi kokku kirjutada, kuna sellel puudub algus ja lõpp. Nii kirjutasidki nad sellise suhteliselt nõrga ettekande, mis on tehtud erineva informatsiooni, erinevate allikate baasil. On pandud kokku lihtsalt üks jura,» sõnas Klandorf.

Jälitamine polnud korrektne

Klandorf leidis, et Edgar Savisaare jälgimine ei olnud kindlasti korrektne. «Jakunini suhtes ma ei tea, aga Savisaare jälgimine kindlasti ei ole korrektne. Üheski normaalses riigis opositsioonipoliitikuid ei jälitata. Kui inimesel on olnud mingisugune kaudne puutumus kriminaalasja või jälitustoimingusse – näiteks jälitati tegelikult Jakuninit, ja ta puutus ka Savisaarega kokku, siis oleks pidanud Savisaart sellest informeerima. Tavaliselt, kui kellegi suhtes kriminaalmenetlus lõpetatakse ja on olnud pealtkuulamise variant, näiteks on pealt kuulatud selle käigus ka kellegi sõpru, siis peab sellest neid tavaliselt informeerima.»

Klandorf oli ka kindel, et kapo jälgib Eesti erakondade juhte valikuliselt. «See algas 1992, kui Savisaar oli viimaseid päevi peaminister. Ma teeksingi sellise paranduse sinna, kuhu vaja – et nimi oleks polpol ehk poliitiline politsei, nagu oli Eesti ajal. Nimetame asju õigete nimedega. Kaitse on vaid üks kaitsepolitsei tänane funktsioon ja mulle tundub, et see on täna kõige väiksem osa kapo tegelikest funktsioonidest,» kritiseeris ta.

«Jälitama peaks võimalikult vähe, minu arvates on meil sellega üle igasuguse piiri mindud. Ma ei mäleta küll täpset statistikat, aga kohtu poolt jälitustegevuseks välja antud lubade arv oli väga suur. Kui nüüd see arv korrutada nelja või viiega, siis tähendab see, et praktiliselt poolt Eesti elanikkonda on jälitatud, sest iga jälitustoiming hargneb,» sõnas Klandorf. «Meil on siseriikliku luuramisega liiale mindud, me peaksime rohkem tegelema vastuluurega.»

Savisaar annab kohtusse

Klandorf märkis ka intervjuus, et arutas Savisaarega juhtunu kohtusse andmist. «Savisaar arvaski, et lähebki kohtusse. Selle vastu on aga mitu asja. Kui Savisaare suhtes oleks algatatud kriminaalmenetlus, siis võiks küsida, kas ametisse jäämine oleks eetiline. Aga täna on asi pööratud jalgadelt pea peale. Kui Savisaar pöördub kohtusse, siis tema ei pea ju tagasi astuma, sest tema oleks ise ju süüdistav pool,» leidis Klandorf.

«Ma ei arva, et ta peaks kohtus kapot süüdistama, ma arvan, et kapo on see lammas, kellel lihtsalt, nagu öeldakse, lasti verd,» lisas Klandorf, jättes aga täpsustama, kelle tema hinnangul Savisaar siis kohtusse andma peaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles