Austraalia üleujutused on võtnud katastroofi mõõtmed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutatud Rockhamptoni linna elanikud Queenslandis.
Üleujutatud Rockhamptoni linna elanikud Queenslandis. Foto: SCANPIX

Austraalia kirdeosa tabanud rekordilised üleujutused põhjustavad Queenslandi taristule katastroofilist kahju. Uputuse tõttu on seiskunud töö 75 protsendis osariigi söekaevandustest, mis on tõstnud söe hinda maailmaturul.

Sademeterohkest suvest tingitud tulvaveed – aastakümnete rängimad – laiuvad maa-alal, mis on võrdne Prantsusmaa ja Saksamaa koguterritooriumiga. Võimude teatel on muust maailmast eraldatud 22 linna, kodudest on pagenud üle 200 000 inimese, kolm on uppunud, kirjutas Reuters.

«75 protsenti meie kaevandustest üleujutuse tõttu praegu ei tööta, nii et sellel on tohutu mõju rahvusvahelistele turgudele ja terase tootmisele,» ütles Queenslandi peaminister Anna Bligh.

Queensland on maailma suurim terase tootmises kasutatava koksisöe eksportija.

«Queensland on väga suur osariik. See sõltub oma transpordisüsteemist ja need transpordisüsteemid on mitmel puhul silmitsi katastroofilise kahjuga,» ütles Bligh, kelle sõnul on uputus oma suuruse poolest Queenslandis pretsedenditu.

Analüütikute sõnul jääb Austraalia SKT katastroofi tõttu umbes 0,4 protsendipunkti võrra väiksemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles