Häirekeskuse töötaja sai enesetappu üritanud noormehe elu päästmise eest teenetemärgi

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noormehe elu päästnud häirekeskuse töötaja Anne Kuuskmann.
Noormehe elu päästnud häirekeskuse töötaja Anne Kuuskmann. Foto: Häirekeskus

2008. aastal telefoni teel noormehe enesetapu ära hoidnud endine päästekorraldaja ja praegune häirekeskuse Põhja keskuse valvevahetuse juht Anne Kuuskmann pälvis teenetemärgi inimese elu päästmise eest raudteel.

Kuuskmannile omistas teenetemärgi rahvusvaheline raudteeohutuse ühendus Operation Lifesaver Inc Eesti organisatsioon, MTÜ Operation Lifesaver Estonia (OLE). Täna toimunud OLE tänusündmusel Kuldne Tõkkepuu 2016 andis teenetemärgi Kuuskmannile üle siseminister Hanno Pevkur.

Päästekorraldajana töötanud Kuuskmanni oskuslik tegevus hädaabikõne menetlemisel aitas ära hoida õnnetuse 2008. aastal Lääne-Virumaal Tapa lähistel, kus 18-aastane noormees istus raudteerööbastel ja tahtis sooritada enesetappu.

Saades teada, et inimene istub raudteerööbastel ja keeldub sealt ära minemast, teavitas naine sellest oma kolleege, kes saatsid kohe sündmuskohale politsei ja kiirabi ning asusid täpsustama rongiliikluse infot.

Samal ajal hoidis ta oskusliku suhtlusega helistajat liinil ja veenis teda raudteelt ära tulema. Kuuskmann oli helistajaga telefoniühenduses, kuni oli veendunud, et politsei ja kiirabi on sündmuskohal ja oht on möödas.

«See hädaabikõne on jäänud mulle sügavalt hinge,» meenutas Kuuskmann. «Helistas 18-aastane poiss, kes istus raudteerööbastel ja ütles, et ta ootab rongi. Minu raske ülesanne oli, kuidas saada noormees sealt rööbastelt maha, suheldes temaga telefonikõnes. Alustasin vestlemist tema lapsepõlvest, jõudsin vanemate ja pruudini, mis oligi põhjus, miks ta tahtis teha enesetappu. Samaaegselt edastasin info politseile ja kiirabile, kes kõne ajal juba sõitsid. Kui ma kuulsin, et selle poisi juurde jõudis politsei, panin ma telefoni ära ja tundsin – jah, ma olen inimese päästnud!» rääkis ta ETV saates «Pealtnägija».

«Inimesed, kes on ära hoidnud raudteeõnnetuse, päästes sel moel inimese elu, väärivad suurt tunnustust ja esiletoomist,» ütles OLE juhatuse esimees Tamo Vahemets.

Häirekeskuse peadirektor Janek Laev sõnas, et suhtlus sügaval kriisis oleva ja suitsiidikavatsustega inimesega nõuab häirekeskuse päästekorraldajalt rohkem kui tavapärased töösooritused erinevate ohtude hindamisel.

«Anne Kuuskmann tundis ära reaalse ohuolukorra ning aktiveeris kiirelt abijõudude korraldamise sündmuskohale, olles ise pidevas kontaktis kriisis olijaga. Päästekorraldaja silmapaistev töö aitas ära hoida noore elu hukkumise,» lisas Laev.

Tänaseks häirekeskuse Põhja keskuse valvevahetuse juhiks tõusnud Anne Kuuskmann on hea näide teenistujast, kelle püsivalt positiivne olek aitab pingelises tööõhkkonnas ka kolleegidel rasked olukorrad ja sündmused edukalt üle elada.

Anne Kuuskmann on esimene inimene, kes sai OLE teenetemärgi inimese elu päästmise eest. Vastavalt OLE teenetemärgi statuudile omistatakse see isikule, kes on vähemalt viie aasta jooksul Eesti Vabariigi või välisriigi kodanikuna silmapaistval moel kaasa aidanud raudteeohutusalase tegevuse arengule Eestis või isikule, kelle professionaalne tegevus on aidanud ära hoida raskete tagajärgedega raudteejuhtumi ja/või intsidendi.

OLE teenetemärk on kõrgeim tunnustus raudteeohutuse valdkonnas.

OLE on 2004. aastal AS Eesti Raudtee eestvedamisel asutatud mittetulundusühing, mille missioon on suurendada oluliselt elanikkonna teadlikkust raudteeliiklusega kaasnevatest võimalikest ohtudest ja õiguspärasest käitumisest raudteel. OLE eesmärk on vähendada raudteedel toimuvate liiklusõnnetuste ning nendes hukkunud ja vigastatud inimeste arvu. OLE liikmed on AS Eesti Raudtee, AS EVR Cargo, Edelaraudtee Infrastruktuuri AS ja AS GoRail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles