Talvik riigikogulase Ain Lutsepa raadioreklaamist: kurat, aga kust see piir siis üleüldse jookseb? (11)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Lutsepp
Ain Lutsepp Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Vast mõni tähelepanelik raadiokuulaja pani eelmisel kuul tähele, et näitleja ja Vabaerakonda kuuluv rahvasaadik Ain Lutsepp on oma mõnusa madala häälega Kodumaa Kapitali Hoiu-Laenuühistu reklaamis üles astunud. Tegemist ei ole küll millegi ebaseaduslikuga, ent paneb küsima, kas selline tegu oli riigikogulasele eetiliselt sobilik.

Riigikogu liikme eetikakoodeks ei ütle otseselt midagi sellise olukorra kohta. Küll on seal punkt, mis sätestab, et parlamendisaadik väldib olukordi, mis võivad kahtluse alla seada tema otsuste erapooletuse ja võivad näida erahuvide teenimisena. 

«Ma ei näinud selles otsest vastuolu,» selgitas Lutsepp Postimehele oma otsust. Tema hinnangul oli see kohane viis panustada Eesti oma kapitali arendamisse. «Muidu ei ole mul selle ühistuga mingit seost,» lausus rahvasaadik, kes tunnistas avameeli üles, et ta sai kasu reklaami eest.

Lutsepale on see ainuke raadioreklaam, milles ta on riigikogu liikmena üles astunud. «Mulle on tehtud rida pakkumisi, aga olen loobunud neist. Kui oleks seos heategevusega, olen valmis seda asja tegema,» ütles ta.

Samuti väärib märkimist, et peale kodumaise hoiu-laenuühistu tutvustust on viimase aasta jooksul kõlanud erinevates raadiokanalites ka teisigi reklaame, milles Lutsepp on esinenud, ent need kõik on tehtud enne parlamendivalimisi.

Lutsepp kinnitas, et ta on saanud nende esinemiste eest majanduslikku tulu, ent kohe pärast reklaamide valmimist. «Kui mulle on midagi viimasel ajal juurde tulnud, siis ainult kordustasulepinguga, mis on seotud näitlejate liiduga,» märkis ta. Lutsepa sõnul ei ole tema lepingus punkti, mille abil saanuks ta neid reklaame eetrist maha võtta.

Lutsepp sõnas, et tal on kahju, kui ta on jätnud eetilises plaanis halva mulje. «Paraku pean leppima sellega, mis on olnud minu elu eelnev plekk, ja ma ei saa seda ära kustutada,» vihjas riigikogu liige oma eelmisele põhi-, nüüd kõrvaltööle – näitlemisele.  

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni juhi Artur Talviku sõnul on tal raske anda hinnangut, kas fraktsioonikaaslase Lutsepa esinemine reklaamis oli eetiliselt sobilik. «Kui see on osa näitlejatööst, siis kuidagi imelik oleks keelata tal tegeleda oma elukutsega edasi,» leidis ta ja juhtis tähelepanu tõigale, et nii mõnigi saadik tegeleb riigitöö kõrvalt näiteks eraäriga.

«Kurat, aga kust see piir siis üleüldse jookseb?» tuli Talvik Lutsepa juhtumi juurde tagasi. «Mingid osavad vennad käivad vägagi tihti kuskil imelikes show'des ja nad ongi seal kui poliitikud. Samuti arvab osa saadikutest, et peabki kogu aeg esinema mõnes Kroonika-laadses ajakirjas. Mõni maksab lausa peale!» Talvik tunnistas, et ka tema on rahvasaadikuna telesaadetes osalenud, aga mitte kui esineja.

Talvik ei usu, et praegune riigikogu koosseis suudaks poliitikute esinemistega reklaamides midagi ette võtta. «Kardan, et seal läheb kohe vaidluseks. Ühed arvavad, et see oleks hea idee, aga teised on arvamusel, et peabki kogu aeg näitama oma nägu.»

Sotsiaaldemokraadist riigikogu esimehe Eiki Nestori sõnul võis Lutsepp jätta kahe silma vahele tõsiasja, et ta on nüüd poliitik. «Ta vaatas seda oma vana ameti pealt ja otsustas, et võiks ju osaleda. Aga suhtumine, kas Ain Lutsepp on reklaamis näitleja või poliitik, on siiski erinev.»

Nestori arvates otsustavad eelkõige valijad, kas Lutsepa käitumine oli sünnis. «Poliitikud peaksid arvestama sellega, et see, mida nad teevad, on suurema tähelepanu all, kui see, kas nad üldse midagi teevad. See on paraku meie ametiga kaasas käiv paratamatus» lisas ta.

Riigikogu liikmed on varemgi reklaamides esinenud. Näiteks osales sotsist parlamendisaadik Rainer Vakra hiljuti ühes Eesti mööblifirma reklaamis. Kuna Vakra palus oma töötasu annetada Eesti Invaspordi Liidule, ei näinud ta oma ülesastumises vastuolu.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles