Savisaart häirib, et presidendirallis osalevad vaid poliitikud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna esimeest Edgar Savisaart häirib, et presidendirallis osalevad üksnes poliitikud ja kellelegi ei tule pähe otsida presidenti kultuurirahva seast.

Savisaar kirjutas Facebookis, et jälgib huviga arutlusi presidendikandidaatide üle. Tema sõnul on praeguseks välja pakutud juba neli Reformierakonna kandidaati: Siim Kallas ja Urmas Paet, kelle erakondlik kuuluvus on ühemõtteline, ning Marina Kaljurand ja Jaak Jõerüüt, kes esitlevad end küll sõltumatutena, kuid kes mõlemad on olnud Reformierakonna ministrid. «Isegi kui kassipoeg tibukollaseks värvida, ei kasva temast kana, vaid kõuts,» märkis ta.

Savisaar küsis, kui palju peaks Reformierakonnast kandidaate tulema, enne kui mõni ajakirjanik püstitaks sarnaselt Keskerakonnale küsimuse, ega ometi pole selles erakonnas tekkinud teatud leere. «Mis mind aga rohkem häirib, on see, et kogu «rallis» osalevad ainult poliitikud. Mind häirib ka see, et see kedagi ei häiri peale minu,» kirjutas ta.

Savisaar meenutas, et moodustades Rahvarinde valitsust, kutsus ta sinna välisministriks filmimehe ja kirjaniku Lennart Meri, kellest sai hiljem Eesti president. «Kas hea või halb president, on maitse asi, aga fakt on see, et Meri ei olnud mingi «veel üks poliitik», vaid mõtles ja tegutses teisiti. Miks ei pakuta nüüd, veerand sajandit hiljem avalikult välja filmitegijaid? Kunstnikke? Kirjanikke? Ettevõtjaid? Nagu poleks meil mujal kui poliitikas tublisid inimesi,» märkis ta.

Savisaar küsis, kuidas on juhtunud, et poliitika on nii eraldunud ja kapseldunud, et mõte otsida president kultuurirahva seast ei tule erakondadele pähegi. «Avaramalt võiks mõelda ka lehetoimetustes ja televisiooni telgitagustes,» leidis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles