Värske uuring: ERRi usaldab 80 protsenti Eesti elanikest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusringhääling
Rahvusringhääling Foto: Mihkel Maripuu

Rahvusringhääling (ERR) on üks usaldatumaid institutsioone Eestis, selgub ERRi ja Turu-uuringute koostöös 2010. aasta lõpus läbi viidud elanikkonna meediateemalisest küsitlusest.

ERRi usaldab 80 protsenti Eesti elanikest, mis näitab, et viimastel aastatel on usaldus rahvusringhäälingu vastu veelgi kasvanud. 2009. aastal usaldas rahvusringhäälingut 78 protsenti elanikest, 2008. aastal 76 protsenti, teatas rahvusringhäälingu pressiesindaja.

2010. aasta küsitluse andmeil usaldatakse kõige rohkem päästeametit ning politsei- ja piirvalveametit. Neile järgnevad väikese vahega kaitsevägi, rahvusringhääling ja Eesti Pank.

Usalduse kõrval hindab avalikkus väga heaks ka ERRi harivat rolli. 77 protsenti vastanutest tõstis esile rahvusringhäälingu tegevust silmaringi avardajana. 74 protsenti märkis, et ERR pakub midagi kasulikku igale eestimaalasele. Niisama palju oli neid, kes tunnustas rahvusmeedia tegevust kultuurielu saavutuste vahendamisel.

Kõrgelt hinnati ERRi ka olulise, tasakaalustatud ja mitmekesise teabe vahendajana. 67 protsenti küsitletutest märkis, et rahvusringhääling toob kuulajani ja vaatajani olulisima kõigist Eestimaa paikadest. 62 protsenti vastajatest märkis, et ERR toetab demokraatia arengut Eestis.

Raadioprogrammide lõikes pidasid eestlased parimaks Vikerraadio uudiseid ning ühiskonna- ja poliitikasaateid. Mitte-eestlased pidasid parimaks Raadio 4 uudiseid, ühiskonna- ja poliitikasaateid ja hommikuprogrammi.

Teleprogrammide võrdluses tunnistasid eestlased parimaks ETV kultuurisaated, uudised, ühiskonna- ja poliitikasaated, lastesaated ning dokumentaalfilmid.

Võrreldes varasemate aastatega peegeldas seekordne küsitlus ka mõningaid struktuurseid muutusi rahvusringhäälingu teleprogrammides. Eesti inimesed on hästi võtnud vastu rahvusringhäälingu teleuudiste reformi. Samuti on üha rohkem leidmas tunnustust kanali ETV2 lasteprogramm.

Küsitluse viis läbi Turu-uuringute AS silmast-silma omnibuss-intervjuudena. Uuring toimus ajavahemikul 11.-24. november 2010 ja selles osales 999 inimest vanuses 15-74 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles