Pomerants: politsei suurim kordaminek oli kurikamehe tabamine

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants
Marko Pomerants Foto: Peeter Langovits

Siseminister Marko Pomerantsi hinnangul oli kriminaalpolitseil mullu suhteliselt hea aasta ning ühiskond võib nende panusega rahul olla. Märgilises mõttes suurimaks kordaminekuks võib ministri sõnul pidada kurikamehe leidmist ja kinnipidamist.

Praegu ootab kurikamõrvas süüdistatav Vjatšeslav Bujuk oma esimest kohtuistungit.

«Olete suutnud enamiku suurt ühiskondlikku resonantsi põhjustanud kuriteod avastada ja kahtlustatavad kinni pidada,» ütles Pomerants täna kriminaalpolitsei konverentsil peetud kõnes.

Minister tõi oluliste saavutustena välja veel mullu Tartumaal toime pandud vanurite kaksikmõrva juhtumi lahendamise, kõrgete külaliste eduka turvamise NATO tippkohtumisel ning euro tulekuga seotud suuremahuliste sularahaveooperatsioonide turvalisuse tagamise.

2010. aastat iseloomustas Pomerantsi sõnul vähene kuritegevuse tõus, kuid üldiselt on kuritegevus nelja viimase aasta jooksul püsinud stabiilsel tasemel, mis ministri hinnangul on hea tulemus.

Eelmisel aastal kasvasid ka varavastased kuriteod ja salakaubavedu, mis Pomerantsi sõnul on täiesti loogiline trend majandussurutises.

Samal ajal vähenesid ministri sõnul vägivallakuriteod - nii tapmised, mõrvad, röövimised, kehaline väärkohtlemine kui ka kuriteod alaealiste vastu.

Lisaks võis Pomerantsi sõnul täheldada klassikaliste korruptsioonijuhtumite vähenemist. «Kas pandi neid tõepoolest vähem toime või on neid vähem avastatud, on edaspidise analüüsi küsimus,» märkis minister.

Eelmist aastat iseloomustab tema sõnul ka uue kohtuekspertiisi instituudi hoone valmimine, mis on sisustatud kaasaegsete tehniliste võimalustega. «Täna on meil unikaalne võimalus digilahangute ja elavekspertiiside läbiviimiseks ning muude asitõendite uurimiseks. Politseiametnikena tuleb teil koostöös ekspertidega sellest võtta maksimum, et saavutada parim menetlustulemus,» ütles Pomerants politseinikele.

Käesoleval aastal ootab Pomerants, et kriminaalpolitsei peab edukalt hakkama saama oma põhieesmärkide täitmisega, milleks on raskesti avastatavate ja ühiskonnale kõige suuremat kahju ning laia kõlapinda tekitavate kuritegude tõkestamine ja avastamine.

Kindlasti tuleb kriminaalpolitseinikel Pomerantsi sõnul panustada Eesti turvalisuspoliitika ja kriminaalpoliitika arengusuundade, Eesti julgeolekupoliitika aluste, vägivalla vähendamise arengukava, lastekaitse kontseptsiooni ning narkomaania ennetamise riikliku arengukava eesmärkide täitmisesse.

Lisaks leppis Pomerants mullu justiitsminister Rein Langiga kokku, et tänavuseks tegevusprioriteediks on ka kuritegevuse ohjeldamine küberkeskkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles