Eesti hoiab ajakirjandusvabaduse tabelis kõrget kohta (1)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehed.
Ajalehed. Foto: Peeter Langovits

Eesti asub Ameerika Ühendriikides tegutseva rahvusvahelise organisatsiooni Freedom House värskes ajakirjandusvabaduse tabelis 15. kohal.

Inimõigusorganisatsiooni Freedom House täna avaldatud tabelis asub Eesti 199 riigi seas 15. kohal, selgub raportist. Möödunud aastal jagas Eesti koos Islandi, Iirimaa ja San Marinoga kohti 14.-17. Kahe aasta eest jäi Eesti 197 riigi seas koos San Marino ning Iirimaaga kohtadele 15.-17.

Organisatsiooni Freedom House tabeli tipus on Norra. Kohti 2.-5. jagavad Belgia, Soome, Holland ja Rootsi ning nende järel jääb 6. kohale Taani. Kohtadele 7.-9. paigutuvad Andorra, Luksemburg ja Šveits. Esikümnesse mahub veel Liechtenstein.

Leedu jääb tabelis koos Austraalia, Austria, Malta ja Sloveeniaga kohtadele 33.-37 ning Läti paikneb koos Prantsusmaa, Poola, Hispaania, Suriname ja São Tomé ja Príncipega tabelis kohtadel 51.-56.

Roheline - osa rahvastikust, kes elab vaba ajakirjandusega riikides; kollane - osa rahvastikust, kes elab vaba ajakirjandusega riikides; lilla - osa rahvastikust, kes elab mittevaba ajakirjandusega riikides. Allikas:
Roheline - osa rahvastikust, kes elab vaba ajakirjandusega riikides; kollane - osa rahvastikust, kes elab vaba ajakirjandusega riikides; lilla - osa rahvastikust, kes elab mittevaba ajakirjandusega riikides. Allikas: Foto: Freedom House.

Venemaa jagab Etioopia, Tadžikistani, Läänekalda ja Gaza ning Jeemeniga kohti 176.-180. Tabeli kolmel viimasel kohal on Usbekistan, Turkmenistan ning Põhja Korea.

Võrreldes möödunud aastaga langesid tabelis kõige enam Bangladesh, Türgi, Burundi, Prantsusmaa, Serbia, Jeemen, Egiptus, Makedoonia ja Zimbabwe.

Freedom House jagab riigid pressivabaduse järgi vabadeks, osaliselt vabadeks ja mittevabadeks. Tabeli esimesed 62 riiki on vaba, kohtadel 63.-133. osaliselt vaba ning kohtadel 134.-199. mittevaba ajakirjandusega riigid.

Raporti kohaselt elab vaba ajakirjandusega riikides vaid 13 protsenti kogu maailma rahvastikust. Neis riikides kajastatakse poliitilisi uudiseid jõuliselt, riigi sekkumine meediasse on minimaalne, meedia suhtes ei rakendata õiguslikku ega majanduslikku survet ning ajakirjanike turvalisus on tagatud, seisab raportis.

Osaliselt vaba ajakirjandusega riikides elab 41 protsenti maailma rahvastikust ning mittevaba ajakirjandusega riikides 46 protsenti rahvastikust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles