Seli nõustus viimaks Tallinna Sadama uurimiskomisjoni ette tulema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neinar Seli:
Neinar Seli: Foto: Viktor Burkivski

ASi Tallinna Sadama nõukogu endine pikaaegne esimees Neinar Seli nõustus viimaks riigikogu Tallinna Sadama uurimiskomisjoni ette tulema ja selgitusi andma.

«Ta tuleb järgmisel nädalal. Eks teda vist ehmatas meie eelmine teade ära," ütles komisjoni esimees Artur Talvik BNS-ile ja lisas, et Seli ei soostunud siiski riigikogu hoonesse tulema ja selle asemel saadakse kokku komandadimajas. "Oluline on, et ta vajalikud ütlused annaks," lisas Talvik.

Kui Seli nõustus pärast pikka survestamist lõpuks komisjoniga kohtuma, siis Tallinna Sadama endiste juhtide Ain Kaljuranna ja Allan Kiiliga on olukord keerulisem. «Nagu näha, tahavad nad nüüd välismaale minna, aga meil tiksub aeg niimoodi kraesse,» märkis Talvik.

Tema sõnul on komisjon juba veendunud, et isegi kui mehed ütlusi andma tulevad, annavad nad mittemidagiütlevaid vastuseid. «Olen juba veendunud, et ega me neilt midagi ei kuule. Nende kaitsemehhanism on nii tugev, et nad ehk tulevad küll kohale, kuid suurt midagi ei räägi.»

Küsimuse peale, miks Seli, Kiil ja Kaljurand on pikka aega komisjoni kutset ignoreerinud ja mida annaks komisjonil nende survestamiseks teha, vastas Talvik, et sellest räägivad nad sadama uurimiskomisjoni poolt valmivas lõppraportis. «Räägime seal kindlasti sellest, kas komisjonil võiks suurem jõud ja suurem tsiviilkontroll olla,» lisas ta.

Talviku sõnul hakkab riigikogu komisjoni töö lõpule jõudma ja hiljemalt juunis esitavad nad oma lõpparuande. «Mingeid suuri paljastusi tõenäoliselt enam ei tule, aga praegu on veel vara rääkida, missuguste järeldusteni me täpsemalt jõudsime,» ütles Talvik.

Seli on varem Talvikule öelnud, et ta ei saa uurimiskomisjoni ette tulla vanaemaga sõlmitud kihlveo tõttu, mis keelab tal üle riigikogu läve astuda.

Riigikogu uurimiskomisjon võimalike korruptsiooniriskide tuvastamiseks AS-is Tallinna Sadam moodustati mullu oktoobris. Uurimiskomisjoni eesmärk on välja selgitada, millised olid Tallinna Sadam juhtkonnas toimunud võimalikku korruptsiooni soodustanud asjaolud ning nende mõju ettevõtte juhtimisele, toimimisele ning riigi omanikuhuvidele.

Riigikogu pikendas teisipäeval Tallinna Sadama uurimiskomisjoni tööd käesoleva aasta 16. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles