Priit Toobali saatus on erakonna juhatuse kätes. Õnneks on tal seal tutvusi (3)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Sander Ilvest

Selleks, et kriminaalkorras karistatud Keskerakonna peasekretäri ei peaks erakonnast välja viskama, soovis erakond muuta põhikirja. Kuna põhikirja muutmine ebaõnnestus, tuleb Toobalil erakonnast lahkuda. Või siis mitte…

Millest asi alguse sai?
Riigikohus leidis, et Priit Toobal ja Lauri Laasi on süüdi Ivor Onksioni eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises. Täpsemalt printis Ivor Onksion võõrast elektronpostkastist välja 455 leheküljel kirju ja edastas need Toobalile ja Laasile. Lisaks võltsis Toobal Keskerakonna huvides kassa sissetuleku ordereid, et Keskerakond saaks kasutada tuvastamata päritoluga sularaha.

Milles on probleem?
Keskerakonna põhikirjas on kirjas: «Erakonna liige arvatakse erakonnast välja, kui erakonna liikme kriminaalasjas on jõustunud süü­di­mõistev kohtuotsus.» Et erakonnale jääks peasekretär alles, otsustati muuta senist põhikirja, mis kohustab erakonda kriminaalidest lahti saama.

Möödunud aastal toimunud Keskerakonna kongressil pandigi uus põhikiri hääletusele, kuid paraku ei saanud see piisavalt toetushääli. Kuna riigikohus ei võtnud põhikirja üle puhkenud vaidlust menetlusse, jäi kehtima vana põhikiri ning Toobalil tuleb lahkuda.

Keskerakonna  juhatuse liige ja riigikogu fraktsiooni esimees Kadri Simson: «Ma olen nõus erakonna aukohtu otsusega, et vana põhikirja alusel on kriminaalkorras karistatud inimese väljaarvamine automaatne ja seega järgmises juhatuses on vaja see vaid vormistada.»

Nii et probleemi pole?
Nagu alati, peitub kurat detailides. Kui erakonna põhikirja süvenenult silmitseda, võib sealt välja lugeda, et tegelikult peab erakonna juhatus liikme väljaarvamise kinnitama. Ja kui juhatus väljaarvamist ei kinnita, siis pole inimest ka välja arvatud. Ja just sellest vaimust on kantud Keskerakonna juhatuse otsus 2015. aasta 29. novembrist, mil otsustati mitte kinnitada Toobali ja Laasi erakonnast väljaarvamist.

Ehk erakonna juhatus läks vastuollu erakonna põhikirjaga?
Kui tavaliselt on Keskerakonna juhatus kriminaalid erakonnast välja arvanud, siis millegi pärast tehti Toobali ja Laasi puhul erand.

Mis saab edasi?
Kas Toobalile ja Laasile erandi tegemisel mindi vastu põhikirja mõttega, tuleb selgeks vaielda järgmisel juhatuse koosolekul. Aga kui vaidluses võidab tugevam argument, siis hääletuste puhul on võitjaks see, kelle paadis on rohkem aerutajaid.

Mis siis Toobalist saab?
Esiteks ei pea erakonna peasekretär olema erakonna liige. Teiseks ei keela Keskerakonna põhikiri liikmeks võtta kriminaalkorras karistatud inimesi ning seega saaks Toobali ja Laasi pärast välja viskamist kohe erakonda tagasi võtta. Kolmandaks ei ole ette näha, et Toobali vastased suudaksid juhatuse koosolekul läbi suruda Toobali erakonnast välja arvamise.

Mis juhatuse koosolekul saama hakkab?
Võimalusi on mitu. Esiteks võib koosoleku juhataja öelda, et Toobali küsimust on juba arutatud ning ta jääb erakonda. Seda varianti toetab Keskerakonna juhatuse ja Euroopa Parlamendi liige Yana Toom, kelle sõnul erakonna juhatus on juba otsustanud, et Toobalit ja Laasit ei arvata erakonnast välja.Teiseks võib koosoleku juhataja pakkuda välja hääletuse, mille tulemus on kõigile ette teada.

Samas võib see kõik ka muutuda. Mõnda aega tagasi käisid Tallinna abilinnapead Hundisilmal ning tegid erakonna esimehele pakkumise loobuda linnapea tiitlist ning asuda juhtima linnavolikogu. Keskerakonna fraktsiooni liikme Toomas Vitsuti sõnul olevat Savisaar ähvardanud selle peale abilinnapäid välja vahetada.

Paraku pole see nii lihtne – kuna Savisaarel pole allkirjaõigust, peaks ta abilinnapea väljavahetamiseks saama nõusse linnapea kohuseid täitva Taavi Aasa. Et Aas mõtleb oma peaga näitab aga see, et hiljuti vallandas ta veendunud Savisaare fänni Priit Kutseri. Seega jääb Savisaare ainsaks võimaluseks abilinnapeade represseerimisel nende paigutamine valimistel valimisnimekirja lõppu. Ja see toobki meid tagasi Keskerakonna juhatuse juurde.

Kas Keskerakonna kongressil juhatusse valitud Taavi Aas ja Mihhail Kõlvart jääksid Savisaarele truuks ka siis, kui neid endid või nende kolleege linnavalitsusest taga kiusatakse?

Aga aitab poliitmalest. Ei tasu unustada, et Keskerakonna põhikirjas pole mitte kusagil öeldud, millal tuleb otsustada kriminaalkorras karistatu saatus. See annab võimaluse oodata Toobali-Laasi kaasusega kuni järgmise põhikirja vastu võtmiseni.

Nii et Keskerakonnal pole kriminaalidest pääsu? 
Advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat Karin Madissoni sõnul oleks pretsedenditu olukord, kus üks endast lugupidav erakond lubaks teadlikult enda ridadesse kriminaalkorras karistatud inimesi. «Sellega antakse avalikkusele selge sõnum, et Eesti riigis kehtivad seadused ei olegi täitmiseks ning nende rikkumine on igati aktsepteeritav.»

Mis saab Laasist?
Laasi maandus prügilas, nagu mõnda aega tagasi kirjutasime. Õnneks pole see mingi «tiksuja» amet, on abilinnapea Arvo Sarapuu öelnud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles