Ginteri hinnangul tuleks Toobal ja Laasi parteist välja heita

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli õigusteaduskonna professor Jaan Ginter.
Tartu Ülikooli õigusteaduskonna professor Jaan Ginter. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli õigusteaduskonna professori Jaan Ginteri hinnangul tuleks keskerakondlased Priit Toobal ja Lauri Laasi põhikirja järgi erakonnast välja heita ning juhatusel pole olnud põhjust kaaluda, kas seda teha või mitte.

Kuna Keskerakonna põhikirjas on öeldud, et liikmed arvatakse erakonnast välja peale süüdimõistvat kohtuotsust kriminaalasjas, siis väljaheitmine on otsustatud juba kohtuotsusega ja juhatusel tuleb see lihtsalt kinnitada, selgitas Keskerakonna põhikirja üle vaadanud Ginter «Aktuaalses kaameras», vahendas ERRi uudisteportaal.

Keskerakonna põhikirjas on kirjas: «Erakonna liige arvatakse erakonnast välja, kui erakonna liikme kriminaalasjas on jõustunud süü­di­mõistev kohtuotsus.» Et erakonnale jääks peasekretär alles, otsustati muuta senist põhikirja, mis kohustab erakonda kriminaalidest lahti saama.

Möödunud aastal toimunud Keskerakonna kongressil pandigi uus põhikiri hääletusele, kuid see ei saanud piisavalt toetushääli. Kuna riigikohus ei võtnud põhikirja üle puhkenud vaidlust menetlusse, jäi kehtima vana põhikiri ning Toobalil tuleks lahkuda.

Erakonna juhatus peab liikme väljaarvamise kinnitama, ent kui juhatus seda ei tee, siis pole inimest ka välja arvatud. Just sellest vaimust on kantud Keskerakonna juhatuse otsus 2015. aasta 29. novembrist, mil otsustati mitte kinnitada Toobali ja Laasi erakonnast väljaarvamist.

Keskerakonna põhikirjas pole öeldud, millal tuleb otsustada kriminaalkorras karistatu saatus. See annab võimaluse oodata Toobali-Laasi kaasusega kuni järgmise põhikirja vastu võtmiseni.

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul on tal õigus erakonda kuuluda, kuna tema hinnangul lubab põhikiri erakonna juhatusel liikmete väljaheitmise üle otsust langetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles