Taani-Rootsi piirikontroll tekitab kohalikes ebakindlust

Karl Oskar Villsaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel mullu novembris saabus Taanist iga päev Malmö Hyllie raudteejaama suur hulk Euroopasse tulvanud põgenikke, mistõttu kehtestas Rootsi valitsus riikide vahel dokumentide kontrolli.
Veel mullu novembris saabus Taanist iga päev Malmö Hyllie raudteejaama suur hulk Euroopasse tulvanud põgenikke, mistõttu kehtestas Rootsi valitsus riikide vahel dokumentide kontrolli. Foto: AP/Scanpix

Taani-Rootsi piiril on juba kuus kuud kehtinud passikontroll ning registreerimata põgenike saabumine Rootsi on peatatud, aga see on avaldanud mõju ka kohalike igapäevaelule.

Taani ja Rootsi vaheline piirikontroll on jõus alates novembrist 2015. Esialgne plaan vähendada märgatavalt põgenike rännet Taani-Rootsi suunal on täidetud. Kui 2015. aasta sügisperioodil saabus Malmö keskjaama sadu inimesi päevas, siis on võimalus, et dokumentideta põgenik ületab Öresundi väina, peaaegu välistatud.

Kuigi peaaegu on täidetud eesmärk, mille tõttu Rootsi toll Öresundi sillal kontrollib, on see siiski andnud tagasilöögi piirkonna integratsioonile. Peamisteks kannatajateks on igapäevased pendelrändajad, kes on piirikontrollide tõttu sunnitud Taani ja Rootsi vahelisele liiklemisele tavapärasest pikema aja kulutama. Nende inimeste hulk ulatub erinevatel andmetel 20 000 inimeseni päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles