ERJK kavatseb takistada Toobali osalemist komisjoni istungil (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Elmo Riig / Sakala

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) aseesimehe Kaarel Tarandi sõnul kavatseb komisjon takistada kehtiva kriminaalkaristusega Priit Toobali osalemist komisjoni istungil «kõigi seaduslike vahenditega».

Tarand ütles BNS-ile, et kohus ei ole tunnistanud kehtetuks ERJK poolt vastu võetud töökorra muudatusi, millega keelatakse kriminaalkorras karistatud inimestel komisjoni koosolekutel osaleda. «Kuna kohus ei ole seda kehtetuks tunnistanud, on otsus meie hinnangul endiselt jõus,» sõnas ta.

Keskerakond nimetas märtsi lõpus oma esindajaks erakondade rahastamise järelevalve komisjonis (ERJK) kriminaalkorras karistatud erakonna peasekretäri Priit Toobali.  Pärast seda muutis ERJK oma töökorda, keelates kriminaalkorras karistatud inimestel komisjoni koosolekutel osaleda. Toobal teatas seepeale, et kavatseb komisjoni töös aktiivselt osaleda. «Ootan esimest istungit juba pikisilmi,» teatas Toobal. ERJK järgmine koosolek leiab aset 4. mail.

Tarand ütles BNS-ile, et komisjon kavatseb «kasutada kõiki meile antud seaduslikke vahendeid, et seda otsust [keelata kriminaalkorras karistatute osalemine ERJK töös] täita». «Küll me vahendid leiame ja kasutame ära,» sõnas ta.

«See asi on ühtpidi küll väike, aga teistpidi põhimõtteline,» sõnas Tarand. «Eesti ei ole riik, kus kurjategijad saavad dikteerida mängureegleid.»

Keskerakond nimetas märtsi lõpus oma esindajaks erakondade rahastamise järelevalve komisjonis (ERJK) kriminaalkorras karistatud erakonna peasekretäri Priit Toobali.

Viis riigikogu fraktsiooni algatasid seejärel erakonnaseaduse täiendamise eelnõu, mis ei luba kohtulikult karistatud isikutel osaleda erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) töös.

SDE, Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu, Vabaerakonna ning Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esitatud eelnõu ei luba komisjoni kuuluda inimestel, keda on karistatud tahtlikult toimepandud kuriteo eest. Samuti ei saa komisjoni liige olla inimene, kellelt on jõustunud kohtuotsusega ära võetud teataval ametikohal töötamise või teataval tegevusalal tegutsemise õigus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles