Vabaõhumuuseumis toimub kevadlaat ja tutvustatakse peipsivene pühadekombeid

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabaõhumuuseum tutvustas suitsusauna ja saunakombeid.
Eesti Vabaõhumuuseum tutvustas suitsusauna ja saunakombeid. Foto: Maris Rumberg

Eesti Vabaõhumuuseum kutsub kevadlaadale, mille raames tähistatakse ka vana kalendri ülestõusmispühi. Taludes ja külavainul saab osa põnevatest setu ning peipsivene pühadekommetest, laadalt leiab eestimaist käsitööd ja ehedat kodumaist toidukraami. Laada meeleolu loovad kontserdid.

Ürituse koordinaatori Vivian Siirmani sõnul annavad setu talu ja peipsivene maja hea võimaluse kogeda vana kalendri pühade tähistamist väga autentses õhkkonnas.

 «Pühade ajal on traditsiooniliselt peetud ka laatasid – see oli põhjus kokkutulemiseks, ilma ja inimeste vaatamiseks. Ka muuseumis tähistame sel aastal vana kalendri ülestõusmispühi suure kevadlaadaga koos, nii et lisaks laadamelule, eestimaisele laadakaubale ja kevadistele toimetustele taludes saab osa setu ja peipsivene ülestõusmispühade kommetest,» rääkis Vivian Siirman.

Eesti Vabaõhumuuseumi kevadlaat toimub 1. mail kell 10-16, sel aastal asub laadaplats muuseumi setu talu ümbruses ning Rusi talu õuel. Külavainul saab iga soovija suures pajas mune värvida ning neid munaloomkal veeretades oma osavuse proovile panna. Peipsivene majas küpsetatakse erilist seitsmest tasandist koosnevat vanausuliste pühadesaia – kulitši.

Tagatoas saab õppida paela punumist, mida enne kiikumist kombekohaselt külakiigele viia. Peipsivene maja õuel saab iga aiandushuviline istutada potti ühe kuulsa Peipsi sibula. Setu talus näeb munade maalimist Ukraina kombe kohaselt. Rusi talus saab tutvuda sulase kõhutäiega ja näha, millistes anumates vanaaja töömurdjad suvel lõunat kaasa viisid.

Õuel õpetatakse puunõusid vitsutama ja lastele on lahendamiseks ristsõna, mis pakub põnevat peamurdmist ka vanematele. Kalma tuulikus mängitakse veskimängu ning meisterdatakse soolataignast loomakesi, vaadata saab ajaloolisi filmikaadreid laatadest Eestimaal. 

Meeleolu loovad kell 12 ja 13 Ilja Lunin ja Aleksandr Peljovin balalaika ja kitarri duettidega ning kell 12.30 Stash Wyslouch String Band.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles