Galerii: ametiühingud kogunesid Tammsaare parki töötajate solidaarsuspäeva tähistama

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees avaldab täismahus Eesti Ametiühingute Keskliidu esimehe Peep Petersoni kõne töötajate solidaarsuspäeval 1. mail.

Head inimesed, kes te olete imeilusa ilmaga jätnud oma aiad ja põllulapid ning võtnud puhkepäeval nõuks kuulata meiega suurepärast Singer Vingerit. Tulnud siia, et tähistada seda ülemaailmselt olulist päeva.

130 aastat tagasi Chicagos heinaturul avaldasid tuhanded rahumeelsed töötajad toetust streikijatele, kelle eesmärgiks oli kaheksatunnise tööpäeva kehtestamine. Kahjuks ei lõppenud rahumeelselt alanud meeleavaldus veretult, hukkunuid oli nii politseinike kui demonstrantide seas, kuid eesmärk täideti. Just selliseid ajaloolisi kokkupõrkeid, aga veelgi enam saavutatud kokkuleppeid tähistatakse juba enam kui 100 aastat igas maailma nurgas.

Ei saa meenutamata jätta, et Eestit rõhunud kommunistlik režiim tegi suurt kahju töölisliikumise sümbolitele, sealhulgas maipüha algsele tähendusele. Kuigi ka mina meenutan nostalgiaga lapsepõlve paraade, kus vanematega igal aastal sai käidud, ei ole selle päeva algne tähendus meil täielikult taastunud. Leppigem selle ajaloolise paratamatusega ja lubagem olla tugev ametiühinguliige ilma kohustuseta jätkata nõukogudeaegseid sundkogunemisi. Me oleme vaba liikumine vabal maal, milles osalevad kümned tuhanded töötajad arvukatelt elualadelt.

Ajalehti lugedes näib, et meilt ei nõuta mitte mõjukust, vaid sõud. Mitte koostööd, vaid lahinguid.

Aga Eesti ühiskond on juba konfliktidest räsitud. Meie töö on konflikte lahendada. Meil on selleks antud õigused, meil on kokkuhoidev liikmeskond, meil on kontaktid paljude kodanikuliikumistega, sealhulgas erinevate erakondadega. Me oskame neid tööriistu kombineerida ja tuua oma liikmetele ja Eesti töötajatele laiemalt reaalset kasu. Aga me suudame rohkem, kui me ei lähe kaasa ühiskonnas levinud vihakõnega, väärtustame koostööd ja hoiame oma sihid selged.

Neil päevil kirjutas Õhtuleht, et ametiühingud on muutunud valitsusele mugavuspartneriks. Ma ei tea, mida sellega silmas peetakse? Ammu ei ole ametiühingutel õnnestunud nii suurt osa oma plaanidest teostada. Ammu ei ole olnud aega, kus me mitu aastat järjest ei pea seisma vastu eelnõudele, mis ametiühingute õigusi kärbiksid.

Jah, on toimunud tööstiili muudatus – avalike teravate konfliktide asemele on tulnud järjekindel selgitustöö tööturu tegelikest valupunktidest ja need on õnnestunud lülitada valitsuse tegevuskavva. Me ei ole mugavad partnerid, aga me oleme partnerid.

Eesti ühiskond vajab koostööd. Selleks, et tulla toime meieni ulatuva pagulaskriisiga Euroopas. Selleks, et panna Eesti majandus tegelikult kasvama. Selleks, et vähendada palgavaesust ja palgalõhet. Selleks, et inimesed suudaksid ka tegelikult töötada kasvava pensionieani. Selleks, et elaksime kauem ja tervislikumalt ning suudaksime oma ravikindlustuskulud viia tasakaalu. Iga inimene, iga liikumine, iga ajaleht saab sellele kaasa aidata. Head rahvusvahelist töötajate solidaarsuspäeva, head rahvusvahelist koostööpäeva!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles