Savisaar: mõtlesin, et miks mitte presidendivalimistel osaleda (12)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Eero Vabamägi

Keskerakonna esimees, Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaar viitas täna, et tahab kandideerida Eesti presidendiks.

«Viimasel ajal küsitakse minult üha sagedamini, kas ma osalen kandidaadina presidendivalimistel. Mõtlesin, et miks mitte osaleda, kui nii suur hulk rahvast (14%) toetab mind, ilma et oleksin jõudnud veel arvatagi, mida ma ise kandideerimisest mõtlen,» kirjutas Savisaar linnavalitsuse lehes Pealinn.

Savisaar leidis, et tõenäoliselt ei ole raske olla parem president, kui on olnud Toomas Hendrik Ilves. «Tema nõrgad ja tugevad kohad on üldiselt teada. Meri soovitas, et me poleks nagu oblast, Ilvesele võiks soovitada, et me poleks USA osariik,» kirjutas ta.

Savisaar nentis, et tema võimalikku kandideerimist arutamata on juba tekkinud nii pooldajate kui vastaste leer. «Kadri Simson minu oma parteist ütleb, et «väga raske on minna valimistele ametist kõrvaldatud linnapeaga». Huvitav, kust teab tema minu olukorda üle poole aasta ette, minul küll niisugust informatsiooni ei ole. Aga võib-olla teab ta rohkem kui mina,» ütles ta.

Savisaar märkis, et kui ühed arvavad, et õiguskaitseorganite süüdistused annavad erakonnasisesele opositsioonile jõudu juurde erakorralise kongressi kokkukutsumiseks ja esimehe väljavahetamiseks, siis teised usuvad vastupidi, et see pigem konsolideerib erakonna enamust tema ümber.

«Siim Kallase vastu esitati mitte ainult kahtlustus, vaid ka süüdistus, tema asja arutati esimeses ja teises kohtuastmes, aga mees püsis nii partei esimehe kui ka rahandusministri kohal ja keegi ei kavatsenud teda välja vahetada. Tõnis Paltsi süüasja uuriti sel ajal, kui ta oli rahandusminister ja Res Publica üks juhte, ning temagi püsis edasi. Kristen Michal oli justiitsminister ja juhtis prokuratuuri tööd, kui tema rahaskandaali selles samas prokuratuuris uuriti, aga «justkui» tagajärjetult. Perekond Rosimannustest ma ei räägigi, sest neil on võimalik õitseda riigikogu saalis kui esimese järgu tähed taevavõlvil,» kirjutas Savisaar linnavalitsuse lehes.

Tema sõnul hoiab Reformierakond seda positsiooni, et saaks presidendi ära valida riigikogus. «Minu meelest nad kardavad, et presidendivalimised lähevad valijameeste kogusse ja sellega suureneks ka omavalitsuste roll. Arusaadav. Omavalitsustel ei ole midagi, mille eest Reformierakonnale ja tema liitlastele tänulik olla,» ütles Savisaar, kelle hinnangul tahaksid omavalitsused Kadriorgu inimest, kes tasakaalustaks valitsuse teerullipoliitikat.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles