Ilves: öelda, et president on mõttetu, on liiga kaugeleulatuv järeldus

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Toomas Huik

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul on täidesaatva võimuta parlamentaarne president Euroopas üpris tavaline ning enamasti on ta suureks garantiiks demokraatliku riigikorra püsimajäämisele.

«Kui inimestele see kord ei meeldi ja arvatakse, et meil on vaja täidesaatva võimuga presidenti, siis palun, selleks oleks vaja meie põhiseadust ja riigikorda muuta. Aga otsustada, et president on mõttetu, kuna ta täidab põhiseaduses ette nähtud rolli, on minu meelest veidi liiga kaugeleulatuv järeldus,» rääkis Ilves Postimehe ajakirjanikule Argo Ideonile antud intervjuus.

Tema hinnangul on parlamentaarne president suur garantii Eesti demokraatlikule riigikorrale. «Ka postkommunistlikus maailmas on demokraatia jäänud püsima seal, kus on parlamentaarne kord. Seal, kus on presidentaal­ne kord, on sageli olnud suur tagasiminek,» märkis president.

Tema sõnul on Eesti teinud aastatel 1991–1992 valiku ja kinnitanud ka rahvahääletusel, et meil on parlamentaarne vabariik ning presidendi kohustused ja rollid on seetõttu selgelt kirjas.

«Parlamentaarne president, kellel puudub täidesaatev võim, ei ole mingi Eesti omapära, vaid Euroopas üpris tavaline. Kui väga inimesed ka ei ihaldaks tugeva võimuga presidenti, on minu asi jääda rangelt põhiseaduslikesse raamidesse. Viimase viie aasta jooksul olen korduvalt pidanud minema vastuollu nii avaliku arvamuse, parlamendi arvamuse kui ka meedia arvamusega, et seista põhiseaduse eest. See on presidendi roll,» rääkis Ilves.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles