Valgevene opositsioon pole valimiskünnist ületanud

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene opositsiooni poolehoidjate meeleavaldus Minskis.
Valgevene opositsiooni poolehoidjate meeleavaldus Minskis. Foto: charter97.org

Esialgsete tulemuste kohaselt pole Valgevene opositsioonierakondade kandidaadid üldvalimistel ühtegi parlamendikohta saanud.


Kuigi Valgevene riigipea Aleksandr Lukašenka lubas igati demokraatlikke valimisi, on keskvalimiskomisjoni ametnike kinnitusel läinud kõik sada selgunud parlamendikohta valitsusmeelsetele kandidaatidele. Ülejäänud kümne valimiskomisjoni tulemused selguvad tänase päeva jooksul, vahendas Reuters.

Ka Valgevene opositsiooni uudisteportaali charter97.org kinnitusel ei saanud ükski opositsioonierakondade 78st kandidaadist sajas valimisringkonnas ühtki parlamendikohta. Nii  sai valimisringkonnas valida vaid ühe kandidaadi poolt.

Interfaxi teatel kogus Ühendatud Rahvapartei esinumber Anatoli Lebedko 9,7 protsenti, Valgevene kommunistide juht Sergei Kaljakin 15,6, niinimetatud konstruktiivse opositsiooni esindaja ja senine parlamendiliige Olga Abramova 24 protsenti valijate häältest.

«Võib küll rääkida kosmeetilistest muutustest, kuid neid valimisi ei saa pidada OSCE põhimõtetele vastavaks,» ütles Valgevene opositsiooniliider Aleksandr Milinkevitš, kelle hinnangul olid valimised ebademokraatlikud.

Riikliku valimiskomisjoni juhi Lidia Jermošini kinnitusel kulgesid valimised aga aktiivselt, sest esialgsetel andmetel käis valimas 75,3 protsenti valimisnimekirjadesse kantud inimestest.

Eile kogunes hinnanguliselt 800 opositsiooni poolehoidjat Minski keskväljakule meelt avaldama. Meeleavaldajad kandsid euroliidu ja nõukogude perioodi eelseid punavalgeid lippe ning loosungeid, mis kandsid sõnumit «Ei ebaausatele valimistele!».

Valimisi jälgisid ka 500 Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni OSCE vaatlejat kes teevad oma ametliku avalduse valimiste korrektsuse ja demokraatlikkuse kohta Eesti aja järgi kell 15.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles