Süütamisega kaks inimest mõrvanud noormees sai pika vangistuse

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Pärnu maakohus saatis tänase otsusega pikaks ajaks trellide taha 23-aastase noormehe, keda süüdistati Saaremaal Aste alevikus asuva korrusmaja trepikoja süütamises ja kahe inimese tapmises.

Kohtu pressiesindaja Anneli Vilu ütles Postimehele, et Pärnu maakohus mõistis tänase otsusega Gevin Küti (23) süüdi mõrvas, võõra vara süütamises, avaliku korra rikkumises ja teise inimese tervise kahjustamises.

Kohus määras talle liitkaristuseks 12 aasta kolme kuu ja 24 päeva pikkuse vangistuse, seda koos varasemalt ärakandmata karistusega. Lisaks mõistis kohus Kütilt ka menetluskulud kokku 6303,96 eurot.

30. märtsil kirjutas Saare maakonna leht Saarte Hääl, et prokurör Svetlana Maripuu nõudis Saaremaal Aste alevikus asuva korrusmaja trepikoja süütamises ja kahe inimese tapmises süüdistatavale 23-aastasele Gevin Kütile liitkaristusena enam kui 15-aastast vangistust. 

Noormees oli kuritegude toimepanemise ajal karistuse kandmisest tingimuslikult vabastatud. Lisakohustusena oli tal keelatud tarvitada alkoholi ja narkootikume ning teadlikult suhelda kriminaalkorras karistatud isikutega. Kütil on kokku kolm kehtivat kriminaalkaristust ja neli väärteokaristust.

Prokurör leidis, et varasemad karistused ei ole oma eesmärki täitnud ja süüdistatav pole neist mingeid järeldusi teinud, pannes uued teod toime katseajal. Maripuu oli seisukohal, et kuigi Kütt ei tunnista oma süüd kahe inimese surmas, oleks ta pidanud endale teadvustama oma teo võimalikke tagajärgi.

Kuressaare kohtumajas algas protsess Küti üle märtsi algul. Avaistungil tunnistas noormees end osaliselt süüdi. Kahe inimese mõrvas ta ennast süüdi ei tunnistanud, sest ei eeldanud, et keegi võiks surra. 

Süüdistuse kohaselt süütas noormees 3. juuli varahommikul põlema Aste alevikus asuva korrusmaja trepikoja. Tulekahju tagajärjel hukkusid 56-aastane mees ja 63-aastane naine. Üldse viibis tol hetkel majas 19 inimest.

Samal ööl jõudis Kütt lüüa noormeest, kellega koos ta alkoholi tarbis, pani kuuride juures põlema jalgratta ja üritas süüdata tänaval seisnud motorollerit. Selle tegevuse käigus lõi ta teda takistama tulnud meest ja veidi hiljem ähvardas tütarlast vägivallaga.

Kui pooled ei ole kohtu tänase otsusega rahul, on neil õigus esitada apellatsioon kohtule kirjalikult seitsme päeva jooksul alates kohtuotsuse resolutiivosa kuulutamisest. Prokurör Svetlana Maripuu ütles pärast tänast otsust, et kuna otsus on prokuröri küsitust mõnevõrra leebem, otsustab ta pärast motiveeritud otsusega tutvumist, kas kaevata see edasi või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles