Maikuu tuleb keskmisest soojem

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õitsev toomingas
Õitsev toomingas Foto: Jelena Raud

Ilusad kevadilmad niipea ei lõpe - nädala teises pooles jõuab Eestisse veelgi rohkem sooja ja temperatuur tõuseb kohati üle 20 soojakraadi, selgub ilmateenistuse kuuprognoosist.

Sooja ja päikesepaistet peaks jaguma vähemalt kaheks nädalaks, seejärel muutub ilm heitlikumaks. Maikuu tervikuna tuleb aga keskmisest soojem ja kuivem.  

Maikuu esimene pool tuleb tavapärasest soojem. Läänemere ümbruses tugevneb kõrgrõhuala ja jääb väheliikuvaks ning hoiab ilma enamasti sajuta.  Üksnes pärastlõunal on üksikud vihmahood võimalikud. Päev-päevalt õhumass maheneb  ja temperatuurifoon tõuseb. Pärast 5.maid saame lõunakaarest sooja lisaks ja päevane temperatuur tõuseb sisemaal üle 20°C. Keskmisest märksa kõrgem temperatuurifoon võib püsida kuu keskpaigani.

Kuu teisel poolel võib Eesti kõrg- ja madalrõhkkondade piirimaile jääda ning sel juhul on ilm muutlikum. Põhjapoolse jaheduse üürikese sissetungi järel saab tõenäoliselt taas ülekaalu lõunavool ning nõnda on ka kuu viimases kolmandikus soojalaineid oodata.

Maikuu tervikuna kujuneb keskmiselt õhutemperatuurilt valdavalt normist kõrgemaks (norm 8,7..+11,9°C).  Sademeid on enamasti normist vähem, kohati normi piires (norm 30..55 mm).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles