Riigikogu arutas Toobali eemaldamist ERJKst (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal.
Priit Toobal. Foto: Liis Treimann

Riigikogus läbis täna esimese lugemise viie fraktsiooni algatatud erakonnaseadust muutev eelnõu, mis takistaks Keskerakonna peasekretäril, kriminaalkorras karistatud Priit Toobalil kuuluda erakondade rahastamise järelevalve komisjoni.

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu, Vabaerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsioon soovivad eelnõuga keelata komisjoni kuulumise inimestel, keda on tahtlikult toimepandud kuriteo eest karistatud või kellelt on jõustunud kohtuotsusega ära võetud teataval ametikohal töötamise või tegevusalal tegutsemise õigus.

Sotsiaaldemokraat Kalvi Kõva põhjendas algatust sooviga tagada komisjoni usaldusväärsus. «Ei ütleks, et tegemist on väga hea seaduseelnõuga, aga kindlasti väga vajaliku seaduseelnõuga,» ütles ta riigikogus.

Tema sõnul oli Toobali nimetamine komisjoni liikmeks niivõrd häbiväärne samm, et sellele ei saanud reageerimata jätta. «Kui erakondade rahaasju saadetakse kontrollima inimene, kes on peasekretärina osalenud hämarates ja ebaseaduslikes rahastamisskeemides, läheb see otseselt vastuollu avalikkuse õiglustundega,» lausus Kõva, kelle sõnul on eelnõu eesmärgiks Toobal komisjoni tööst eemaldada ning välistada ka tulevikus olukorrad, kus mõni erakond asub komisjoni seaduserikkujatega mehitama.

Eelnõu on ajendatud Keskerakonna juhatuse märtsi algul tehtud otsusest nimetada partei annetuste võltsimises ja eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises süüdi mõistetud Toobal järelevalvekomisjoni uue koosseisu liikmeks.

Samast otsusest ajendatuna muutis erakondade rahastamise järelevalve komisjon viimasel koosolekul oma töökorda ja viis sinna muudatuse, mille kohaselt ei tohi kriminaalkorras karistatud inimesed komisjoni töökoosolekutel viibida. Toobal esitas seepeale Tallinna halduskohtule esialgse õiguskaitse taotluse, et järelevalvekomisjon ei saaks tal oma töös osalemist takistada.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni uus koosseis peab esimese istungi homme.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles