ERR.ee: agente värvatakse nende nõrkuste abil

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Luureteenistused kasutavad agentide värbamiseks väga erinevaid meetodeid - füüsilisest sekkumisest kuni reiside väljategemiseni, ütles kaitsepolitsei komissar Andres Kahar.


«Kõik sõltub sellest inimesest, keda soovitatakse oma kasuks tööle panna. Laias laastus on olemas piits ja präänik,» ütles Andres Kahar ETV eileõhtuses saates «Aeg luubis», vahendab ERR Uudised.

«Präänikuks võib olla raha või mõni muu hüve - näiteks pääs kuskile huvitavasse kohta,» märkis Kahar, lisades, et ära võidakse kasutada ka värvatava solvumist kellegi peale või näiteks kibestumist.

«Piitsa poole pealt võib läheneda ka füüsiliselt või panna inimene mingisse kompromiteerivasse olukorda,» rääkis kapo komissar, lisades, et võimalused on väga laiad, sõltudes konkreetsest inimesest ja tema nõrkadest kohtadest.

Kahari sõnul saab kaitsepolitsei riigisaladusele ligipääsuks mitte luba anda vaid seaduses ette nähtud juhtudel.

«Kui esineb aga seaduses kirjeldamata juhte, siis saab kaitsepolitsei vaid hoiatada, kuid otsus langetatakse sellistel juhtudel mujal,» sõnas Kahar, lisades, et vastasel juhul oleks tegemist juba politseiriigiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles