Kes on mees, keda kapo peab riigile ohtlikuks?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Semjonov.
Aleksei Semjonov. Foto: «Radar» / Kanal 2

Viimased 12 aastat on kaitsepolitsei aastaraamatus juhitud tähelepanu ühele mehele nimega Aleksei Semjonov. Piltlikult öeldes nimetatakse teda Kremli ööbikuks, kes laulab seda viisi, mida Moskvast tellitakse. Semjonovi tegevust peetakse Eesti riigile julgeolekuohuks. Tänases «Radaris» tuleb mehest lähemalt juttu.

«Mina arvan, et Krimm on Venemaa osa. On alati olnud,» ütleb kapo huviorbiidis olev Aleksei Semjonov. Keskerakondlane ja Tallinna linnavolikogu liige. Tema juhtimisel tegutseb Eestis kõlava nimetusega ühing - Inimõiguste Teabekeskus. Selle põhiliseks fookuseks on Eesti venekeelse elanikkonna õiguste eest seismine. Ja seda eelkõige Venemaa riiklikest fondidest saadud raha eest.

Kaitsepolitsei on Semjonovit ning tema keskust juba aastaid esile tõstnud kui head näidet Venemaa niinimetatud kaasmaalaspoliitikast ehk mõjutustegevusest Eestis. Inimõiguste Teabekeskust ja Semjonovit mainitakse esmakordselt 2004. aastast rääkivas kapo aastaraamatus. Pärast seda on Semjonovist saanud aastaraamatute püsikülaline. Näiteks 2008. aastast rääkivas raamatus kirjeldatakse Semjonovit kui klassikalist Kremlile lojaalset isikut, kes oma otsused ja tegevused kooskõlastab finantseerijate ehk Kremliga.  

«Radar» kohtus Semjonoviga ning uuris temalt, miks ta tegeleb Eesti õõnestamisega, nagu Kapo seda väidab. «Radar» on eetris täna õhtul kell 20.30 Kanal 2-s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles